ßßß
przepis z instrukcji sorbetiery z moimi zmianamiSkładniki:600ml śmietany 36%8 żółtek230g cukru600ml ubitej śmietany kremówki 36%szczypta soli100ml malinówki800g malin + do dekoracjiPrzygotowanie:Naczynie do lodów - sorbetierę mrozimy 24hŚmietankę podgrzewamy razem z cukrem oraz solą. Gdy tylko zacznie się gotować od razu odstawiamy śmietankę na bok. Żółtka przekładamy do naczynia, mieszamy widelcem by je rozbełtać i zaparzamy odrobiną wrzącej śmietanki, następnie przelewamy do garnka z pozostałą śmietanką i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie ubijamy śmietanę na 80%, gdy masa śmietanowo jajeczna ostygnie, dodajemy ubitą śmietankę oraz malinówkę, delikatnie mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na noc do lodówki.Następnego dnia przekładamy miksturę do maszyny do lodów i postępujemy zgodnie z jej instrukcją obsługi. Na koniec dodajemy maliny i kręcimy jeszcze przez chwilę do uzyskania malinowego koloru, jednak nie dopuszczamy by całkowicie się rozpadły. Przekładamy ukręcone lody do zamykanego pojemnika i przechowujemy w zamrażalniku w temperaturze 19'CSmacznego :-)