Wykonanie
Takie
lody ukręciłam przed urlopem :-) Szkoda tylko, że maszyna do
lodów ma zaledwie 2 litry pojemności bo
lody były tak dobre, że zbyt szybko się rozeszły! Muszę przyznać, że konsystencja jest idealna, pięknie się kulkują i zachowują całkiem długo kształt kuli :-) To były drugie
lody tego lata jakie wyszły z mojej nowej sorbetiery. Jedne zrobione na poczet firmy- pyszne zresztą i drugie jakie widzicie poniżej :-)Koniecznie ich spróbujcie! Przyjemnego upalnego Weekendu bo podobno taki ma być!

przepis z instrukcji sorbetiery z moimi zmianamiSkładniki:600ml
śmietany 36%8
żółtek230g
cukru600ml ubitej
śmietany kremówki 36%szczypta
soli100ml malinówki800g
malin + do dekoracjiPrzygotowanie:Naczynie do
lodów - sorbetierę mrozimy 24h
Śmietankę podgrzewamy razem z
cukrem oraz
solą. Gdy tylko zacznie się gotować od razu odstawiamy
śmietankę na bok.
Żółtka przekładamy do naczynia, mieszamy widelcem by je rozbełtać i zaparzamy odrobiną wrzącej
śmietanki, następnie przelewamy do garnka z pozostałą
śmietanką i odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie ubijamy
śmietanę na 80%, gdy masa
śmietanowo jajeczna ostygnie, dodajemy ubitą
śmietankę oraz malinówkę, delikatnie mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na noc do lodówki.Następnego dnia przekładamy miksturę do maszyny do
lodów i postępujemy zgodnie z jej instrukcją obsługi. Na koniec dodajemy
maliny i kręcimy jeszcze przez chwilę do uzyskania
malinowego koloru, jednak nie dopuszczamy by całkowicie się rozpadły. Przekładamy ukręcone
lody do zamykanego pojemnika i przechowujemy w zamrażalniku w temperaturze 19'CSmacznego :-)