ßßß
Przepis znalazłam na blogu Przy kuchennym stole jako Nuggetsy Nigelli. Nie znałam wcześniej tego dania, nie jadłam w Mc Donald's, ale tak mi się spodobało, że postanowiłam popuścić trochę z MM i kupić krakersy;)Składniki na całą blachę:* podwójna pierś z kurczaka - dałam 3 duże pojedyncze piersi* 1 duża paczka słonych krakersów* maślanka lub jogurt naturalny - dałam maślankę* sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do kurczaka - przyprawy nie miałam, więc nie dałamPiersi pokroiłam na niewielkie kawałki, włożyłam do miski, dodałam sól, pieprz i słodką paprykę (sporo) i zalałam maślanką. Odłożyłam do lodówki na kilka godzin, mieszając w międzyczasie 2 razy.Nastawiłam piekarnik na 180*C, wyłożyłam blachę papierem do pieczenia, pokruszyłam krakersy na proszek. Wkładałam po kilka kawałków kurczaka do miski z krakersowym proszkiem, obtaczałam je dokładnie i układałam na blasze. Akurat trwało to tyle, że piekarnik zdążył się nagrzać.Piekłam 30 min - lekko mi się już zaczęły przypiekać od spodu, więc 2 minutki krócej by się zdało:)Zrobiłam do tego sos czosnkowy oraz sos ze śmietany, majonezu i keczupu. Podobno oryginalny Mc Donaldowy jest sos z musztardy, miodu i odrobiny majonezu, ale ja miodu nie miałam. Jedliśmy maczając kurczaka w sosach, a do tego różne warzywa i dodatki.Baaaardzo dobre:)Jakbym zrobiła dwa talerze, to też byśmy zjedli;)Komentarze