ßßß Cookit - przepis na Owoce zapieczone w cieście orkiszowym - bez masła i cukru

Owoce zapieczone w cieście orkiszowym - bez masła i cukru

nazwa

Wykonanie

Wczorajsze moje śniadanie to pokłosie przepisu na zapiekany rabarbar i licznych moich przepisów na naleśniki/pankejki .
Po prostu zachciało mi się zapieczonych w cieście mącznym owoców.
Czyli coś w rodzaju clafoutis, ale bez migdałów (choć nie jestem pewna, czy one są jego charakterystycznym dodatkiem) i masła.
Składniki:
ok. 70 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
ok. 10 g otrąb orkiszowych
jajko duże
banan, gruszka i brzoskwinia
łyżeczka ksylitolu
szczypta lub dwie imbiru i kurkumy
1/2 szklanki mleka - lepsze by było sojowe albo ryżowe, ale dałam zwykłe
woda
sezam
starta skórka z 1/2 limonki
Nastawiłam piekarnik na 180* C. Natłuściłam i obsypałam otrębami foremkę o śr. 20 cm.
Ciasto zrobiłam tak - po kolei dodając i ubijając lekko:
1. jajko (sł)
2. imbir (o)
3. szczypta soli i łyżka zimnej wody (sn)
4. mąka, otręby i starta skórka (k)
5. szczypta kurkumy (g)
6. mleko i ksylitol (sł)
Później pomyślałam, że chyba trochę za mało gęste to ciasto wyszło, ale na końcu okazało się, że było ok.
Pokrojone owoce rozłożyłam na dnie foremki:
Zalałam ciastem i posypałam sezamem:
Po czym wsadziłam do piekarnika, tylko nie wiedziałam ile tam ma być;)
Nastawiłam więc najpierw na 25 minut, a potem dodawałam po trochę obserwując co się dzieje w środku (ciągle miałam wrażenie, że jest mokre) - aż doszłam do 45 min., kiedy to stwierdziłam, że już ma dość:)
Upiekło się pięknie - odpowiednio przyrumienione i lekko puszyste nawet, mimo braku jakiegokolwiek spulchniacza.
Zjadłam połowę na śniadanie i powiem, że warto było tyle nań czekać przy piekarniku:)
"Ach, co za oszczędność czasu - zakochać się od pierwszego wejrzenia!"
Janina Ipohorska
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2012/09/owoce-zapieczone-w-ciescie-orkiszowym.html