Wykonanie
W przygotowywaniu tego typu placków/pancake'ów czy naleśników (bo dalej nie bardzo wiem czym się zasadniczo różnią)
doszłam już do dużej wprawy.Właściwie co by się tam nie dało, jeśli jest
jajko,
mąka jakaś i coś mokrego plus dodatki to zawsze wychodzi;)Dzisiaj proponuję kolejne placuszki orkiszowe, w wersji z dodatkiem
banana i posypką z
daktyli.Składniki na 3 placuszki/1 porcję:* 2 łyżki
mąki orkiszowej* łyżka
otrąb orkiszowych*
jajko*
banan pokrojony w kosteczkę* 3-4 pokrojone
daktyle do posypania* ok. 80 ml
wody*
kurkuma,
imbir,
sól* odrobina
oliwyTradycyjnie przygotowałam wg Kuchni 5 Przemian, a więc po kolei mieszałam:1.
jajko lekko rozbełtane, odrobina
oliwy (sł)2. szczypta
imbiru (o)3. szczypta
soli i zimna
woda (sn)4.
mąka orkiszowa i
otręby orkiszowe (k)5. szczypta
kurkumy (g)6. pokrojony
banan (sł)Ciasto wlewałam na rozgrzaną patelnię tworząc z niego 3 placuszki i po zmniejszeniu ognia powolutku smażyłam najpierw z jednej, a po chwili z drugiej strony.
Przełożyłam na talerz, posypałam
daktylami i z wielkim smakiem zjadłam:)
"To kobieta wybiera mężczyznę, który ją wybierze"Paul GeraldyKomentarze