ßßß Cookit - przepis na Ryż z duszonymi młodymi warzywami, czyli letnie lekkie danie

Ryż z duszonymi młodymi warzywami, czyli letnie lekkie danie

nazwa

Wykonanie

Do tej pory raczej kalarepkę i rzodkiewkę, zwłaszcza taką pierwszą młodą, jadłam na surowo (kalarepkę w zupie ew.), tak jak kiedyś z kolei nie jadłam surowej cukinii. Tym razem pomyślałam o lekkim ich uduszeniu i połączeniu z ryżem, co przybrało formę lekkiej ryżowej potrawki.
Danie powstało błyskawicznie i, poza jego smakiem, jest to druga jego niewątpliwa zaleta:)
Składniki na 1 porcję:
* 3 łyżki ryżu - ja używam basmati
* kawałek kalarepy
* kilka rzodkiewek
* 2 pieczarki
* kawałek cukinii
* por
* łyżka masła^
* sól, pieprz, kurkuma
* świeży lubczyk, mięta, szczypiorek i cebulka (z kwiatostanem, bo się dowiedziałam, że jadalny też jest)
^ jeśli zamiast masła użyjemy oliwy danie będzie zgodne z Metodą Montignac
W trakcie gdy gotował się ryż wrzuciłam na rozgrzane masło pokrojonego pora, chwilę zeszkliłam, dorzuciłam pokrojone pozostałe warzywa, dodałam przyprawy i zioła i na niewielkim ogniu trzymałam pod przykryciem kilka minut. Warzywa mają być chrupkie.
Ugotowany ryż dodałam do warzyw, wymieszałam i gotowe!
"Gdy tak patrzymy wstecz, zadziwia, jak bardzo zmieniła się ludzkość i jak niewiele człowiek"
Andrzej Majewski
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2015/06/ryz-z-duszonymi-mlodymi-warzywami-czyli.html