Wykonanie

Do tej
pory raczej
kalarepkę i
rzodkiewkę, zwłaszcza taką pierwszą
młodą,
jadłam na surowo (
kalarepkę w zupie ew.), tak jak kiedyś z kolei nie
jadłam surowej cukinii. Tym razem pomyślałam o lekkim ich uduszeniu i połączeniu z
ryżem, co przybrało formę lekkiej ryżowej potrawki.Danie powstało błyskawicznie i, poza jego smakiem, jest to druga jego niewątpliwa zaleta:)Składniki na 1 porcję:* 3 łyżki
ryżu - ja używam basmati* kawałek
kalarepy* kilka
rzodkiewek* 2
pieczarki* kawałek
cukinii*
por* łyżka masła^*
sól,
pieprz,
kurkuma* świeży
lubczyk,
mięta,
szczypiorek i
cebulka (z kwiatostanem, bo się dowiedziałam, że jadalny też jest)^ jeśli zamiast
masła użyjemy
oliwy danie będzie zgodne z Metodą Montignac

W trakcie gdy gotował się
ryż wrzuciłam na rozgrzane
masło pokrojonego
pora, chwilę zeszkliłam, dorzuciłam pokrojone pozostałe warzywa, dodałam
przyprawy i
zioła i na niewielkim ogniu trzymałam pod przykryciem kilka minut. Warzywa mają być chrupkie.

Ugotowany
ryż dodałam do warzyw, wymieszałam i gotowe!

"Gdy tak patrzymy wstecz, zadziwia, jak bardzo zmieniła się ludzkość i jak niewiele człowiek"Andrzej Majewski