Wykonanie
Sezon
czeresniowy w pelni, prawda? ;)
(W tle zdjecia tez pelno roznych sezonowych "dobrosci" :) )Na 12 sztuk250 g
maki2 lyzki ciemnego
kakao1/2 opakowania
proszku do pieczenia (Ok. 2 lyzeczki)szczypta
soli125 g
cukru2
jajka75 ml
oleju150 g
jogurtu naturalnego50 ml lemoniady cytrynowejskorka otarta z 1
cytryny200 g
czeresni (waga po wypestkowaniu)Skladniki sypkie (
maka,
kakao, sol,
proszek do pieczenia i
cukier) wymieszac w misce. W drugiej misce wymieszac skladniki mokre (
jajka,
olej,
jogurt,
skorka z cytryny i 50 ml lemoniady cytrynowej). Obie czesci szybko polaczyc, nie meiszac zbyt dlugo, dodac obsypane
maka wypestkowane
czeresnie i nakladac lyzka ciasto do foremek muffinowych. Piec w uprzednio nagrzanym piekarnikuw temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 150°C9 ok. 25-30 minut.Przepis na podstawie przepisu z "150 Rezepte" nr 02/2012O! A tu juz jeden muffinek amatora znalazl :)