Wykonanie
Ciasto na niezapowiedziana wizyte- szybkie, latwo sie robi i wszystkim smakuje. :) Przepis z bloga Kuchnia Josi . Dziekuje za inspiracje!225 g
czekolady deserowej150 g
brązowego cukru (lub mniej w zależności od upodobań) - ja dodałam 120 g
cukru bialego175 g
masła25 g zmielonych
migdałów3 łyżki
pszennej mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia4-5
jajek - ja dodałam 4 duże100 g posiekanych
migdałów (najlepiej obranych ze skórki) - wzielam
migdaly w szyftachszczypta
soliPiekarnik rozgrzać do 180 stopni . W misce połączyć
mąkę pszenną z
proszkiem do pieczenia i mielonymi
migdałami. Całe
migdały drobnoposiekać. Na bardzo małym ogniu rozpuścić w rondlu
masło. Ściągnąć garnek z gazu, wrzucić połamaną
czekoladę oraz
cukier i dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki dokładnie się wymieszają i rozpuszczą. Do powstałej masy dodać mieszankę
mąki i zmielonych
migdałów i delikatnie wymieszać. Dorzucać po jednym
żółtku, za każdy razem dokładnie mieszając ciasto. W misce ubić
białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty
soli. Połączyć masę
czekoladowo-
migdałową z pianą i bardzo delikatnie wymieszać. Dodać posiekane
migdały.Małą tortownicę lub niedużą foremkę (wzielam o srednicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować
masłem. Przelać do formy ciasto i wygładzić wierzch. Piec w piekarniku około 35-45 minut (czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju piekarnika). Ciasto powinno trochę wyrosnąć i uginać się przy dotknięciu. Może popękać. Zostawić w formie do ostygnięcia. Przełożyć na kratkę i posypać
cukrem pudrem. Podawać ze świeżymi, sezonowymi
owocami i ewentualnie
śmietaną.