ßßß Cookit - przepis na Weekendowa cukiernia #3- Placek czekoladowy z migdalami

Weekendowa cukiernia #3- Placek czekoladowy z migdalami

nazwa

Wykonanie

Ciasto na niezapowiedziana wizyte- szybkie, latwo sie robi i wszystkim smakuje. :) Przepis z bloga Kuchnia Josi . Dziekuje za inspiracje!
225 g czekolady deserowej
150 g brązowego cukru (lub mniej w zależności od upodobań) - ja dodałam 120 g cukru bialego
175 g masła
25 g zmielonych migdałów
3 łyżki pszennej mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 jajek - ja dodałam 4 duże
100 g posiekanych migdałów (najlepiej obranych ze skórki) - wzielam migdaly w szyftach
szczypta soli
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni . W misce połączyć mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami. Całe migdały drobno
posiekać. Na bardzo małym ogniu rozpuścić w rondlu masło. Ściągnąć garnek z gazu, wrzucić połamaną czekoladę oraz cukier i dokładnie wymieszać, aż wszystkie składniki dokładnie się wymieszają i rozpuszczą. Do powstałej masy dodać mieszankę mąki i zmielonych migdałów i delikatnie wymieszać. Dorzucać po jednym żółtku, za każdy razem dokładnie mieszając ciasto. W misce ubić białka na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Połączyć masę czekoladowo-migdałową z pianą i bardzo delikatnie wymieszać. Dodać posiekane migdały.Małą tortownicę lub niedużą foremkę (wzielam o srednicy 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Przelać do formy ciasto i wygładzić wierzch. Piec w piekarniku około 35-45 minut (czas pieczenia uzależniony jest od rodzaju piekarnika). Ciasto powinno trochę wyrosnąć i uginać się przy dotknięciu. Może popękać. Zostawić w formie do ostygnięcia. Przełożyć na kratkę i posypać cukrem pudrem. Podawać ze świeżymi, sezonowymi owocami i ewentualnie śmietaną.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2013/03/Wekenowa-cukiernia-3-Placek-czekoladowy-z.html