Wykonanie
W oryginalnym przepisie byly jeszcze marynowane
zielone oliwki, ale jakos uznalam, ze to za wiele. Ale, jak ktos lubi, to prosze bardzo.
Chleb, a raczej duza bulka bardzo smaczny :) Dla zwolennikow bialego, miekkiego
pieczywa. Najlepiej smakuje po prostu z
maslem :)
Na 1 bochenek:200 g kwasnej
smietany150 g
naturalnego jogurtu500 g
maki1 opakowanie
suyzonych drozdzy (7g)1 lyzeczka
cukru1 lyzeczka
soli50 g
masla1
jajko1 lyzka
maslaziarna
sezamuSmietane wymieszac z
jogurtem i ogrzac w garnku.
Make wymieszac z
drozdzami w misce. Dodac sol,
cukier, rozpuszczone 50 g
masla,
jajko i ogrzany
jogurt ze
smietana. Wymieszac, a nastepnie zagniesc gladkie ciasto. Odstawic do wyrosniecia pod przykryciem az podwoi objetosc (u mnie bylo to 50 minut). Ciasto zagniesc ponownie na obsypanym
maka blacie. Uformowac podlozny bochenek. Posmarowac rozpuszczonym
maslem (1 lyzka) i posypac
sezamem. Odstawic do wyrosniecia pod przykryciem (sciereczka) na 30 minut. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 220°C (z termoobiegiem- 200°C) ok. 15- 20 minut. Studzic na kratce.
Przepis z: "Brotbacken. Backen leicht gemacht" nr 1/2011