ßßß
Na 1 bochenek:200 g kwasnej smietany150 g naturalnego jogurtu500 g maki1 opakowanie suyzonych drozdzy (7g)1 lyzeczka cukru1 lyzeczka soli50 g masla1 jajko1 lyzka maslaziarna sezamuSmietane wymieszac z jogurtem i ogrzac w garnku. Make wymieszac z drozdzami w misce. Dodac sol, cukier, rozpuszczone 50 g masla, jajko i ogrzany jogurt ze smietana. Wymieszac, a nastepnie zagniesc gladkie ciasto. Odstawic do wyrosniecia pod przykryciem az podwoi objetosc (u mnie bylo to 50 minut). Ciasto zagniesc ponownie na obsypanym maka blacie. Uformowac podlozny bochenek. Posmarowac rozpuszczonym maslem (1 lyzka) i posypac sezamem. Odstawic do wyrosniecia pod przykryciem (sciereczka) na 30 minut. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 220°C (z termoobiegiem- 200°C) ok. 15- 20 minut. Studzic na kratce.
Przepis z: "Brotbacken. Backen leicht gemacht" nr 1/2011