ßßß Cookit - przepis na Chleb smietanowo-jogurtowy

Chleb smietanowo-jogurtowy

nazwa

Wykonanie

W oryginalnym przepisie byly jeszcze marynowane zielone oliwki, ale jakos uznalam, ze to za wiele. Ale, jak ktos lubi, to prosze bardzo. Chleb, a raczej duza bulka bardzo smaczny :) Dla zwolennikow bialego, miekkiego pieczywa. Najlepiej smakuje po prostu z maslem :)
Na 1 bochenek:
200 g kwasnej smietany
150 g naturalnego jogurtu
500 g maki
1 opakowanie suyzonych drozdzy (7g)
1 lyzeczka cukru
1 lyzeczka soli
50 g masla
1 jajko
1 lyzka masla
ziarna sezamu
Smietane wymieszac z jogurtem i ogrzac w garnku. Make wymieszac z drozdzami w misce. Dodac sol, cukier, rozpuszczone 50 g masla, jajko i ogrzany jogurt ze smietana. Wymieszac, a nastepnie zagniesc gladkie ciasto. Odstawic do wyrosniecia pod przykryciem az podwoi objetosc (u mnie bylo to 50 minut). Ciasto zagniesc ponownie na obsypanym maka blacie. Uformowac podlozny bochenek. Posmarowac rozpuszczonym maslem (1 lyzka) i posypac sezamem. Odstawic do wyrosniecia pod przykryciem (sciereczka) na 30 minut. Piec w uprzednio nagrzanym piekarniku w temperaturze 220°C (z termoobiegiem- 200°C) ok. 15- 20 minut. Studzic na kratce.
Przepis z: "Brotbacken. Backen leicht gemacht" nr 1/2011
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/05/Chleb-smietanowo-jogurtowy.html