ßßß
Poolish to zaczyn skladajcy sie z wody i maki w stosunku 50:50 oraz z swiezych drozdzy, ktore stanowia 1 % w stosunku do ilosci maki. Pieczemy na tym zaczynie jasne pieczywo- bagietki, bulki, ciabatty.A zatem moj dzisiejszy wypiek to jasne krotkie bagietki, ktore robi sie szybko i jak wszelkie jasne pieczywo sa z wierzchu chrupiace, a w srodku mieciutkie. Uzylam drozdzy suszonych.
Na 5 bagietek o dlugosci ok. 30 cm1 plaska lyzeczka suszonych drozdzy370 g maki typu 550 (650)1 lyzeczka soliwodaW misce wymieszca drozdze z 115 ml wody o temperaturze pokojowej (18-20°C). Dodac 115 g maki i wymieszac na gladka mase. Przykryc folia aluminiowa i odstawic w temperaturze pokojowej na ok. 1 godzine do wyrosniecia. Poolish jets gotowy gdy bombluje baniuszkami powietrza, a w srodku jest nieco "zapadniety". Dodac ponownie 115 ml wody o temperaturze 18-20°C i wymieszac. Make wysypac na blat, w srodku zrobic zaglebienie, dookola posypac sola i wlac do srodka poolish. Zagniesc ciasto. Ciasto zagniatac przez 15 minut uderzajac o blat. mOzna tez uzyc robota kuchennego. Uformulowac ciasto w kule i przykryc na 30 minut folia spozywcza na blacie.Rozwalkowac na ksztalt prostokata na posypana maka sciereczce, przykryc ponownie folia spozywcza na 45 minut. 20 minut przed koncem wyrastania nagrzac piekarnik z blacha do 240°C. Wyrosniete ciasto pokroic nozem na podluzne kawalki i delikatnie przelozyc na goraca blache. Na dol piekarnika ustawic metalowe naczynie wypelnione pol szklanki wody. Piec przez pierwsze piec minut w temperaturze 240°C, nastepnie kolejne 12 minut w temperaturze 210°C. Studzic na kratce.
Przepis dodaje do akcji:Przepis z ksiazki "Baguette & Bagel. Die besten Brotrezepte aus aller Welt" Gontran Cherrier. wyd. Dorling Kindersley 2007 r.Zycze wam udanej zabawy Sylwestrowej i wszystkiego dobrego w Nowym Roku 2012! Do zobaczenia w nowym roku! Ja jutro wyjezdzam i wracam po nowym roku.