Wykonanie
Dzisiaj szybko, bez zbędnych dygresji, bo zaraz mi się zrobią piekielnie ostre
skrzydełka kurczakowe. Na które zresztą przepis wkrótce :)Będzie więc teraz przepis na naprawdę niesamowite
bagietki z
siemieniem lnianym. Miękkie w środku z chrupiącą skórką. Składniki na 4 sztuki:500 g
mąki tortowej150 g zakwasu żytniego250 ml
wody1 łyżeczka
soli1 (nawet może być niecała) łyżeczka
suszonych drożdży4 łyżki
siemienia lnianegoSiemię możemy na początku wyprażyć trochę na patelni, będzie miało bardziej wyrazisty smak. Ale nawet i bez tego też będzie nieźle. Mieszamy więc ze sobą wszystkie składniki i wyrabiamy 20 minut. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny. Po tym czasie formujemy 4
bagietki i znów zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Tym razem na 1 godzinę. Po tym czasie smarujemy
bagietki olejem, nacinamy skośnie w kilku miejscach na grzbiecie i posypujemy
mąką.Pieczemy 25 minut w 210 stopniach.Smacznego!
Bagietki trafiają na listę " Na zakwasie i na drożdżach ".---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)