ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenny z mlekiem na zakwasie

Chleb pszenny z mlekiem na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Przepis pochodzi z bloga Slodka Pasja http://slodkapasja.blox.pl/html . Autorce serdecznie dziekuje z przepis. W trakcie pieczenia wynikla pewna trudnosc- zabraklo mi koszyczka wzrostowego. Moze dlatego pekl dookola? Ale mimo to wyszedl pyszniutki. Nastepnym razem bedzie juz z koszyczka, bo koszyczek niezwlocznie zakupilam w Amazonie i od wczoraj juz mam. Oto on:
Przewidziany na bochenki o wadze 700-1500g, srednica 18 , 5 cm
A oto oryginalny przepis na chleb:
Składniki:
150 g aktywnego zakwasu żytniego
380 g ciepłego mleka
190 g mąki pszennej typ 1850
450 g mąki pszennej typ 650
15 g soli morskiej
20 g cukru
¼ łyżeczki drożdży instant
Wykonanie:
Wszystkie składniki odważyć i umieścić w misce miksera, wyrabiać na pierwszym biegu do momentu, aż ciasto chlebowe zacznie odstawać od brzegów miski. Wyrobione ciasto uformować w kulę i przełożyć do natłuszczonej miseczki, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny, w międzyczasie trzykrotnie ciasto przełożyć. Wyrośnięte ciasto umieścić w koszu rozrostowym, dobrze wysypanym mąką, nakryć i odstawić do momentu podwojenia objętości, u mnie kolejne 2 godziny. Piec z parą w temperaturze 220°C przez 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 180°C i dopiec jeszcze przez 30 minut, studzić na kratce.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2011/04/Chleb-pszenny-z-mlekiem-na-zakwasie.html