Wykonanie


Przepis pochodzi z bloga Slodka Pasja http://slodkapasja.blox.pl/html . Autorce serdecznie dziekuje z przepis. W trakcie pieczenia wynikla pewna trudnosc- zabraklo mi koszyczka wzrostowego.
Moze dlatego pekl dookola? Ale mimo to wyszedl pyszniutki. Nastepnym razem bedzie juz z koszyczka, bo koszyczek niezwlocznie zakupilam w Amazonie i od wczoraj juz mam. Oto on:

Przewidziany na bochenki o wadze 700-1500g, srednica 18 , 5 cmA oto oryginalny przepis na
chleb:Składniki:150 g aktywnego zakwasu żytniego380 g ciepłego
mleka190 g
mąki pszennej typ 1850450 g
mąki pszennej typ 65015 g
soli morskiej20 g
cukru¼ łyżeczki
drożdży instantWykonanie:Wszystkie składniki odważyć i umieścić w misce miksera, wyrabiać na pierwszym biegu do momentu, aż ciasto
chlebowe zacznie odstawać od brzegów miski. Wyrobione ciasto uformować w kulę i przełożyć do natłuszczonej miseczki, nakryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny, w międzyczasie trzykrotnie ciasto przełożyć. Wyrośnięte ciasto umieścić w koszu rozrostowym, dobrze wysypanym
mąką, nakryć i odstawić do momentu podwojenia objętości, u mnie kolejne 2 godziny. Piec z parą w temperaturze 220°C przez 10 minut, zmniejszyć temperaturę do 180°C i dopiec jeszcze przez 30 minut, studzić na kratce.