ßßß Cookit - przepis na Chleb dyniowy z garnka żeliwnego

Chleb dyniowy z garnka żeliwnego

nazwa

Wykonanie

W ostatnim czasie dawno nie zachwycił mnie tak chleb jak ten. Przez dodatek dyni nie tylko ma wspaniały kolor ale cudowny miąższ. Oczywiście dzięki pieczeniu w garnku żeliwnym ma cudownie chrupiącą skórkę
Piekę go praktycznie co drugi dzień.
Mam nadzieje, że nie zabraknie mi musu z dyni,
bo jak tak dalej pójdzie to zapasy które zgromadziłam na zimę szybko znikną :)
Składniki na garnek żeliwny o średnicy 23:
50 dag mąki pszennej (typ 650)
250 g musu z dyni ( *najlepiej tego przepisu)
180 - 200 ml letniej wody
7 g drożdży instant
1,5 łyżeczki z soli morskiej
1 łyżka cukru
W misce umieszczamy wszystkie składniki powoli dolewając wodę i zarabiając. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto (po wyrobieniu ciasto może się delikatnie kleić do rąk, nie dosypujemy mąki). Robotem z końcówką z hakiem ok. 7- 10 minut, ręcznie ok 15 minut. Następnie przekładamy do miski wysmarowanej oliwą na 1-1,5 godziny do wyrastania. Ciasto musi podwoić objętość. Po tym czasie wykładamy ciasto chlebowe na deskę delikatnie oprószona mąką i rozciągamy je a następnie zawijamy brzegi do środka jak sakiewkę. Czynność tą powtarzamy jeszcze dwukrotnie . Następnie formujemy bochenek, przekładamy na papier do pieczenia. Przykrywamy folią niezbyt szczelnie na ok. 45- 60 minut do podwojenia objętości. W między czasie nagrzewamy garnek żeliwny wraz pokrywą do 230 C. Gdy chleb będzie już gotowy posypujemy go mąką i ostrożnie przenosimy wraz z papierem do pieczenia do gorącego garnka. Zamykamy pokrywę i wstawiamy do piekarnika. Zmniejszamy temperaturę do 210 C i pieczmy prze 30 minut. Następnie otwieramy pokrywę i pieczemy kolejne 25-30 mniut. Następnie ostrożnie wyjmujemy z garnka i studzimy na kratce.
* Ilość wody zależy od rodzaju dyni z jakiej przygotowany był mus. Polecam dynie hokkaido.
Porada
Najlepiej gdy chleb wyrasta po uformowaniu w misce o podobnej średnicy co garnek żeliwny.
Źródło:http://delicioustitbits.blogspot.com/2015/10/chleb-dyniowy-z-garnka-zeliwnego.html