ßßß
Tym razem przepis na pyszne rogale posypane gruboziarnistą morską solą. Są pyszne. Idealnie miękkie w środku i perfekcyjnie chrupiące na zewnątrz. I ten smak gruboziarnistej soli. Coś niesamowitego! Idealne na przykład do jajecznicy. Właśnie ze względu na jajecznicę prawdopodobnie będę je robił częściej. Pasują idealnie. A smakują jeszcze lepiej :)Przepis podpatrzyłem na blogu Pomysłowe Pieczenie . I nieznacznie zmieniłem :)Rogale te zrobiłem podczas szalonej niedzieli, którą ostatnio opisywałem. Wstałem o 5 rano i zacząłem piec.500 g mąki pszennej typ 6501 jajko0,5 szklanki letniego mleka0,5 szklanki letniej wody1 łyżeczka soli5 g drożdży instant1 łyżeczka cukru1-2 łyżki oleju do posmarowania ciasta przed zwinięciemjajko z odrobiną mleka do posmarowania rogalisól morska gruboziarnista do posypania rogaliSkładniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Powinno być gładkie i elastyczne. Przykrawamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części. Każdą z nich wałkujemy w koło i dzielimy je jak pizzę na 8 części. Każdy trójkąt smarujemy olejem i zawijamy rogale (zaczynając od szerszego końca). Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczka i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę.Napuszone rogaliki smarujemy jajkiem roztrzepanym z odrobiną mleka i posypujemy gruboziarnistą morską solą.Pieczemy około 20 minut (do zezłocenia się) w 180 stopniach.Smacznego!---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)