ßßß
Aby chleb się udał należy przestrzegać kilku zasad:- chleb nie lubi metalu,- należy mieszać składniki drewnianą albo plastikową łyżką,- trzymać w temperaturze pokojowej,- przykryć ściereczką.Poniedziałek - do otrzymanego zaczynu dodajemy pół szklanki cukru i nie mieszamy.Wtorek - wlewamy 250 ml mleka, nie mieszamy.Środa - wsypujemy 1,5 szklanki mąki, nie mieszamy.Czwartek - mieszamy rano i wieczorem.Piątek - dodajemy 0,5 szklanki cukru, nie mieszamy.Sobota - mieszamy, dzielimy na 4 porcje, trzy części rozdajemy do poniedziałku.Niedziela - do swojej części dodajemy szklankę oleju, 1,5 szklanki mąki, 3 jaja, łyżkę proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody, cukier wanilinowy, szczyptę cynamonu, rodzynki, jedno starte jabłko, startą gorzką czekoladę i pokrojone orzechy. Wszystko należy wymieszać. Formą do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Życzę szczęścia :)