Wykonanie
Bardzo prosty w wykonaniu i smaczny
chleb wg książki "Bread: A Baker's Book of Techniques and Recipes" aut. J.Hamelmana.
150 ml
płatków owsianych (używłam górskich)(ok.60g)250 ml ciepłej
wody100 ml ciepłego
mleka1 łyżeczka
cukru1 opakowanie
drożdży instant (7g)1 łyżeczka
miodu1 i 1/2 łyżeczki
soli700 ml
mąki pszennej typ 650 (ok. 460g)100 ml
mąki pszennej razowej (ok.60g)+ 2-3 łyzki
płatków owsianych do obtoczenia bochenka
Płatki owsiane rozmieszać w ciepłej wodzie. Dodać
drożdże, łyżeczkę
cukru i tyle
mąki pszennej, by masa miała konsystencję gęstej
śmietany. Odstawić na ok. 20 minut, aż
drożdże zaczną pracować (na powierzchni pojawią się bąbelki).Następnie dodajemy
miód,
sól,
mleko i
mąkę razową. Mieszamy. Stopniowo dosypujemy
mąkę pszenną, wyrabiając ciasto. Zależnie od wilgotności
mąki i stopnia wchłaniania przez nią
wody, być może trzeba jej będzie podsypać więcej. Wyrabiać, aż użyskamy gładkie, elastyczne ciasto - lecz nie za twarde, pozwalamy by pozostało nieco luźniejsze.Ciasto pozostawiaony do wyrośnięcia na 1 godzinę w cieple, nakryte wilgotną ściereczką kuchenną. Po tym czasie wyrabiamy je i pozostawiamy na kolejną 1 godzinę. Znowu wyrabiamy, w razie potrzeby podsypując
mąką, formujemy bochenek , obtaczamy go w płatkach owsianych, nacinamy i umieszczamy w formie do pieczenia (moja ma ok. 25 x 12 cm). Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejną 1 godzinę.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 220 st C przez 10 minut. Następnie spryskujemy wnętrze piekarnika
wodą, obniżamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy kolejne 30 minut. W międzyczasie możemy jeszcze raz spryskać wnętrze piekarnika
wodą.Upieczony
chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kratce.