ßßß

Na forme o srednicy 26 cm:3 jajka100 ml oleju400 g mlodej cukinikilka kropel olejku waniliowego150 g polamanej czekolady50 g kakao180 g cukru250 g maki1 lyzeczka sody oczyszczonej1 lyzeczka proszku do pieczeniaszyczypta soliCukinie umyc, odciac konce i zetrzec na tarce jarzynowej. Nastepnie dobrze odcisnac z nadmiaru soku na sicie. Jajka ubic z cukrem, szczypta soli i aromatem waniliowym na puszysta mase. Make wymieszac z kakao, soda oczyszczona i proszkiem do pieczenia. Polamana czekolade rozpuscic w kapieli wodnej i nieco wystudzic. Do masy jajecznej dodawac naprzemian make i olej mieszajac mase mikserem. Nastepnie dodac cukinie ciagle mieszajac. Pod koniec dodac czekolade i wymieszac. Ciasto przelozyc do natluszconej foremki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze180°C ok. 45 minut. Przybrac w dowolny sposob- u mnie rozpuszczona czekolada mleczna, orzeszki pekanowe i kruszonka z czubka, ktory odcielam z ciasta.
Przepis z: "Kuchnia" nr 9/2013