ßßß Cookit - przepis na "Francuskie" koperty z brokułem i ziemniakami

"Francuskie" koperty z brokułem i ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Smaczne,chrupiące i ekspresowe koperty nadziewane warzywnym farszem mogą być doskonałym dodatkiem do czystych zup. Można je również podać jako przekąskę .
Wybór farszu jest zupełnie dowolny,możemy go przygotować z różnych składników i komponować smak w/g własnych upodobań. Staram się, by mieć w lodówce zawsze zapas ciasta francuskiego, z którego można wyczarować różne dania ,przekąski i ciasteczka.Na farsz również coś się znajdzie.
Do moich kopert jako nadzienie wykorzystałam ugotowany brokuł i ziemniaczki.
Składniki:
gotowe ciasto francuskie/ok.250 g/
1 ugotowany/najlepiej na parze/ średni brokuł
2 ugotowane ziemniaki
100 g żółtego sera/dowolny-ulubiony/
sól i pieprz do smaku
1 jajko do smarowania
Wykonanie:
Ziemniaki/ugotowane/ pokroić w bardzo drobną kosteczkę , połączyć z ugotowanym, rozdrobnionym brokułem, dodać ser starty na grubej tarce, doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać/najlepiej widelcem/. Rozwinąć na stolnicy cisto francuskie, pokroić na równe kwadraty/dowolnej wielkości/. Na środku każdego kwadratu nakładać kupki farszu , takiej wielkości, by wystarczyło na całe ciasto . Skleić górą rogi na środku ciasta, tworząc formę koperty. Posmarować wierzch rozmąconym jajkiem i wstawić do gorącego piekarnika/180 st. na ok. 20-25 min. /. Kiedy ciasto jest ładnie wyrośnięte i przyrumienione wyjąć z piekarnika,lekko przestudzić i można jeść ....../samodzielnie lub jako dodatek do barszczu lub innej czystej zupy/.
Najlepsze są ciepłe.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/04/francuskie-koperty-z-brokuem-i.html