Wykonanie
Smaczne,chrupiące i ekspresowe koperty nadziewane warzywnym farszem mogą być doskonałym dodatkiem do czystych zup. Można je również podać jako przekąskę .Wybór farszu jest zupełnie dowolny,możemy go przygotować z różnych składników i komponować smak w/g własnych upodobań. Staram się, by
mieć w lodówce zawsze zapas
ciasta francuskiego, z którego można wyczarować różne dania ,przekąski i
ciasteczka.Na farsz również coś się znajdzie.
Do moich kopert jako nadzienie wykorzystałam ugotowany
brokuł i ziemniaczki.Składniki:gotowe ciasto francuskie/ok.250 g/1 ugotowany/najlepiej na parze/ średni
brokuł2 ugotowane
ziemniaki100 g żółtego sera/dowolny-ulubiony/
sól i
pieprz do smaku1
jajko do smarowaniaWykonanie:Ziemniaki/ugotowane/ pokroić w bardzo drobną kosteczkę , połączyć z ugotowanym, rozdrobnionym
brokułem, dodać
ser starty na grubej tarce, doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać/najlepiej widelcem/. Rozwinąć na stolnicy cisto francuskie, pokroić na równe kwadraty/dowolnej wielkości/. Na środku każdego kwadratu nakładać kupki farszu , takiej wielkości, by wystarczyło na całe ciasto . Skleić górą rogi na środku ciasta, tworząc formę koperty. Posmarować wierzch rozmąconym
jajkiem i wstawić do gorącego piekarnika/180 st. na ok. 20-25 min. /. Kiedy ciasto jest ładnie wyrośnięte i przyrumienione wyjąć z piekarnika,lekko przestudzić i można jeść ....../samodzielnie lub jako dodatek do barszczu lub innej czystej zupy/.Najlepsze są ciepłe.