Insalata mista di fagioli bianchi,rucola e aceto balsamico-Najbardziej lubię sałatkęfasolową z tuńczykiem. Inne wersje są równie smaczne , a kombinacji bardzo wiele. Do tej sałatki powinnam dodać krewetki, ale w ostatniej chwili zmieniłam decyzję i zamiast nich do miseczki z warzywami wrzuciłam twarożek. Oczywiście znałam wcześniej taką wersję , więc nie obawiałam się skutków.Sałatka jest bardzo smaczna i pełnowartościowa. Można ją podawać jako danie samodzielne z dodatkiem świeżego pieczywa. Najbardziej lubię ją z chlebkiem o nazwie "pane toscano", które nie zawiera w swoim składzie soli. Sałatka jest bardzo aromatyczna , pikantna i wystarczająco słona.Składniki:1 puszka białej fasoli/ok.300-400 g/100 g suszonych pomidorów z zalewy1 czerwona cebula150 g białego twarogu/użyłam pecorino Primosale/1/2 słoika zielonych oliwek/użyłam mniej bo były bardzo duże/kilka liści sałatywiązka świeżej rukoli1 ząbek czosnku2 łyżki oliwy z oliwek2 łyżki octu balsamicznegosólpieprz do smakuWykonanie:Rozgnieciony czosnek , oliwę i ocet wymieszać dokładnie w małym słoiczku energicznie potrząsając Otrzymamy w ten sposób sos sałatkowy.Fasolę odsączyć z zalewy, pomidory i cebulę pokroić. Warzywa wymieszać w salaterce . Dodać twarożek pokrojony w grubą kostkę. Doprawić do smaku solą , świeżo zmielonym pieprzem i polać sosem balsamicznym. Podawać z zieloną sałatką i rukolą.