Wykonanie
Święto to obchodzone jest we Włoszech w pierwszą niedzielę maja, a więc trochę wcześniej niż w Polsce.Ja na swoje święto poczekam jeszcze prawie dwa tygodnie.Każde święto jest okazją do przygotowania jakiegoś smakołyku.Tak też było tym razem.Szybki torcik i jeszcze szybsza konsumpcja.Chętnych nie brakowało.Do wykonania tego
tortu użyłam składników typowych do przygotowania tiramisu,ale ponieważ jest to wersja dla dzieci zrezygnowałam z
kawy i
likieru.
Składniki:/na małą tortownicę/400 g
serka maskarpone200 g
śmietany 30%/do ubijania/80 g
cukru pudru10 g
żelatyny200 g dojrzałych
truskawekbiszkopty/na dno tortownicy i boki/ ja użyłam cienkie,delikatne
biszkopty Pavesini-ok 30szt.Wykonanie:Wyłożyć dno i boki tortownicy
biszkoptami.Rozpuścić
żelatynę w niewielkiej ilości wody/w-g przepisu/Ubić
śmietanę na sztywno.Maskarpone utrzeć z
cukrem,a następnie delikatnie połączyć ze
śmietaną i żelatyną/zimną/.Wyłożyć połowę masy na
biszkopty,ułożyć warstwę
truskawek i przykryć pozostałą częścią masy./można zostawić trochę masy do dekoracji/Ozdobić dowolnie gotowy torcik i umieścić na 1-2 godz. w lodówce.