ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z dżemem jagodowym i kremem śmietankowym

Drożdżówki z dżemem jagodowym i kremem śmietankowym

nazwa

Wykonanie

Bułeczki te powstały zupełnie poza planem, kiedy to najpierw oszczędnie kładłam krem do tortu, a po jego wykonaniu okazało się że jednak zostało go całkiem sporo :) Zastanawiałam się co mam jeszcze przygotować na przyjęcie urodzinowe Synka. Nie chciałam przekładać kolejnego biszkopta, no bo przecież tort ma być jedyny w swoim rodzaju.
Przypomniało mi się jak jakiś czas temu Małżon mój kupił rewelacyjne drożdżówki z dżemem jagodowym i wypełnione kremem właśnie o smaku śmietankowym, ale niezupełnie śmietankowym. Ten krem miał w sobie na pewno jeszcze coś poza śmietaną, co kompletnie nie pasowało mi do serka białego. Długo się zastanawiałam cóż to mogło być, bo bułeczki bardzo nam smakowały. No a kiedy usłyszałam "Zrobisz takie? Tylko szybko, szybko szybko :)) No, chyba że nie potrafisz :)) Nieee, napewno nie dasz rady"
No cóż, wiedziałam, że kiedyś będę musiała ten smak odnaleźć :)) Faceci jednak mają dar przekonywania :))
I oto są, domyślacie się co czułam kiedy się okazało że to jest właśnie TO :)
Idealnie pasowały smakiem do tamtych. A Małżon stwierdził: "No, no, udało Ci się."
Po raz kolejny dziękuję Manorii za przepis na ten boski krem.
Ciasto drożdżowe: (jak przy rogalikach)
1 szklanka mleka
125 g masła
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka suchych drożdży (dałam 30 g świeżych)
3 duże jajka
4 1/2 szklanki mąki pszennej
roztrzepane jajko do smarowania
Nadzienie:
dżem jagodowy
cukier puder do posypania
Na krem wystarczy ok. 1/3 a nawet 1/4 proporcji podanych przy torcie, czyli:
1 biała czekolada
300 g śmietany kremówki 30 lub 36%
250 g serka ricotta
1 laska wanilii
1 łyżeczki cukru waniliowego
1 śmietan-fix
Analogicznie jak przy torcie przygotowanie kremu najlepiej zacząć dzień wcześniej.
Śmietanę wlewamy do garnka, dodajemy połamaną białą czekoladę. Podgrzewamy, cały czas mieszając do momentu aż czekolada się rozpuści. Nie wolno masy zagotować. Masę odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wystudzoną masę chowamy na noc do lodówki.
Następnego dnia ricottę mieszamy z cukrem waniliowym i ziarenkami wanilii.
Z lodówki wyjmujemy masę śmietanową, dodajemy śmietan-fixy i ubijamy. Następnie serek łączymy ze śmietaną.
Krem odstawiamy do chwili użycia do lodówki.
Ciasto drożdżowe:
Mleko podgrzewamy by było letnie. Odlewamy ok. 1/4 szklanki i zalewamy pokruszone drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Odstawiamy na parę minut aż rozczyn zacznie się podnosić.
Pozostałe mleko zagotować i rozpuścić w nim masło i cukier. Odstawiamy na parę minut by lekko przestygło.
Następnie do mleka dodajemy mąkę, rozczyn i jajka. Wszystko razem mieszamy, przekładamy na lekko omączony blat i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.
Ciasto przekładamy ponownie do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie ciasto dzielimy na malutkie kawałeczki, zależnie od tego jakiej wielkości bułeczki lubicie, pamiętając oczywiście o tym że one jeszcze sporo urosną. Każdą z części lekko rozpłaszczamy, wykładamy na środek po 1 łyżeczce dżemu jagodowego. Zlepiamy brzegi w taki sposób jak byśmy zamykali woreczek. I chwilkę turlamy w rękach. W ten sposób bułeczki będą miały ładny kulisty kształt.
Uformowane bułeczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30-40 min. do napuszenia.
W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C i napuszone bułeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku do uzyskania ładnego rumianego koloru, czyli ok. 15-20 min.
Po upieczeniu studzimy na kratce, a po całkowitym ostygnięciu szprycujemy je kremem przy użyciu szprycki z odpowiednią końcówką do szprycowania.
Smacznego ;)
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2011/11/drozdzowki-z-dzemem-jagodowym-i-kremem.html