Wykonanie
Bułeczki te powstały zupełnie poza
planem, kiedy to najpierw oszczędnie kładłam krem do
tortu, a po jego wykonaniu okazało się że jednak zostało go całkiem sporo :) Zastanawiałam się co mam jeszcze przygotować na przyjęcie urodzinowe Synka. Nie chciałam przekładać kolejnego
biszkopta, no bo przecież tort ma być jedyny w swoim rodzaju.Przypomniało mi się jak jakiś czas temu Małżon mój kupił rewelacyjne drożdżówki z
dżemem jagodowym i wypełnione kremem właśnie o smaku
śmietankowym, ale niezupełnie
śmietankowym. Ten krem miał w sobie na pewno jeszcze coś poza
śmietaną, co kompletnie nie pasowało mi do
serka białego. Długo się zastanawiałam cóż to mogło być, bo bułeczki bardzo nam smakowały. No a kiedy usłyszałam "Zrobisz takie? Tylko szybko, szybko szybko :)) No, chyba że nie potrafisz :)) Nieee, napewno nie
dasz rady"No cóż, wiedziałam, że kiedyś
będę musiała ten smak odnaleźć :)) Faceci jednak mają dar przekonywania :))I oto są, domyślacie się co czułam kiedy się okazało że to jest właśnie TO :)Idealnie pasowały smakiem do tamtych. A Małżon stwierdził: "No, no, udało Ci się."Po raz kolejny dziękuję Manorii za przepis na ten boski krem.
Ciasto drożdżowe: (jak przy rogalikach)1 szklanka
mleka125 g
masła1/2 szklanki
cukru1/2 łyżeczki
soli1 łyżka suchych
drożdży (dałam 30 g świeżych)3 duże
jajka4 1/2 szklanki
mąki pszennejroztrzepane
jajko do smarowaniaNadzienie:
dżem jagodowycukier puder do posypaniaNa krem wystarczy ok. 1/3 a nawet 1/4 proporcji podanych przy torcie, czyli:1
biała czekolada300 g
śmietany kremówki 30 lub 36%250 g
serka ricotta1
laska wanilii1 łyżeczki
cukru waniliowego1
śmietan-fixAnalogicznie jak przy torcie przygotowanie kremu najlepiej zacząć dzień wcześniej.
Śmietanę wlewamy do garnka, dodajemy połamaną
białą czekoladę. Podgrzewamy, cały czas mieszając do momentu aż
czekolada się rozpuści. Nie wolno masy zagotować. Masę odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Wystudzoną masę chowamy na noc do lodówki.Następnego dnia
ricottę mieszamy z
cukrem waniliowym i ziarenkami
wanilii.Z lodówki wyjmujemy masę
śmietanową, dodajemy
śmietan-fixy i ubijamy. Następnie
serek łączymy ze
śmietaną.Krem odstawiamy do chwili użycia do lodówki.
Ciasto drożdżowe:
Mleko podgrzewamy by było letnie. Odlewamy ok. 1/4 szklanki i zalewamy pokruszone
drożdże, dodajemy 1 łyżeczkę
cukru i 1 łyżeczkę
mąki. Odstawiamy na parę minut aż rozczyn zacznie się podnosić.Pozostałe
mleko zagotować i rozpuścić w nim
masło i
cukier. Odstawiamy na parę minut by lekko przestygło.Następnie do
mleka dodajemy
mąkę, rozczyn i
jajka. Wszystko razem mieszamy, przekładamy na lekko omączony blat i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i lśniące.Ciasto przekładamy ponownie do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.Po tym czasie ciasto dzielimy na malutkie kawałeczki, zależnie od tego jakiej wielkości bułeczki lubicie, pamiętając oczywiście o tym że one jeszcze sporo urosną. Każdą z części lekko rozpłaszczamy, wykładamy na środek po 1 łyżeczce
dżemu jagodowego. Zlepiamy brzegi w taki sposób jak byśmy zamykali woreczek. I chwilkę turlamy w rękach. W ten sposób bułeczki będą miały ładny kulisty kształt.Uformowane bułeczki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30-40 min. do napuszenia.W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C i napuszone bułeczki pieczemy w nagrzanym piekarniku do uzyskania ładnego rumianego koloru, czyli ok. 15-20 min.Po upieczeniu studzimy na kratce, a po całkowitym ostygnięciu szprycujemy je kremem przy użyciu szprycki z odpowiednią końcówką do szprycowania.Smacznego ;)