Wykonanie
By zrobić śniadanie mistrzów trzeba
mieć na czym. Mistrzostwa w futbolu dobiegają końca, dlatego szybki i łatwy chlebek do zrobienia
między meczami najlepszy.Pełen dobrych rzeczy. Lnu,
słonecznika,
sezamu . Ale najważniejsza jest tu
mąka kukurydziana, która dodaje
pieczywu wiejskiego,
słonecznego charakteru. Pysznie!
Składniki (na 1 bochenek):2 łyżki lnu mielonego2 łyżki pestek
słonecznika1 łyżka
sezamu1 szklanka
mąki kukurydzianej2 szklanki
mąki pszennej25 g
drożdży1 łyżka
cukrusólWszystkie sypkie składniki wymieszaj w dużej misce. Zalej je ok. 1,5 - 2 szklankami ciepłej
wody. Wyrób ciasto. Odstaw na pół godziny do wyrośnięcia. Przełóż do foremki (10 x 25 cm) wysmarowanej
masłem i wyścielonej
mąką. Przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez 30 minut.
Wartość Kaloryczna 1760 kcal ( cały bochenek )
Białko 52,3 gWęglowodany 332 gTłuszcz 26 , 2 g