Wykonanie
Drodzy moi - wirtualni kulinarni współwinni tych pysznych potraw które razem tworzymy ! Nie
mogę nadziwić się, i nacieszyć ale
mogę z całą pewnością oznajmić - tak, to dziś Wigilia :) Dzisiaj wieczorem wiele rzeczy się spróbuje, pochwali, być może ktoś się wykrzywi przez natłok nowych smaków ... Wigilia to najważniejszy egzamin dla kucharzących. Bo podniosły czas i surowe jury - nasi najbliżsi. Wiele w kulinarnej sferze już nie poradzę, bo z pewnością menu jest dopięte na ostatni guzik i potrawy czekają na swoją
porę.... Zatem życzę Wam, aby ... po prostu zachowajcie spokój , pamiętajcie o uśmiechu na twarzy i cieple w serduchu i z otwartymi ramionami przyjmijcie tych, którzy są dla Was najważniejsi. Życzę też, byście nie
mieli poczucia,że przy wigilijnym
stole kogoś bliskiego zabrakło .. A życzenia towarzyszące łamaniu się opłatkiem niech będą szczere, a nie tylko wymyślne, a pozytywne emocje osiągną zenitu. Na czas świąt porzuccie komputery, smartfony, internety i zajmijcie się sobą ! Niektórzy naprawdę zapomnieli co to znaczy rozmowa z drugim człoweikiem twarzą w twarz...Wigilia - jedyna taka kolacja w roku... Pamiętajcie, żeby nie obrazić gospodyni to wypada wszystkiego spróbować.. ale ździebłko rozsądku i umiaru mile widziane :D Jednak nie ważcie się liczyć kalorii !!Nie zdążyłam się podzielić z
Wami wszystkimi pomysłami świąteczno-kuluinarno-wigilijnymi, ale przecież to nie pierwsze Boże Narodzenie i, mam nadzieję, nie ostatnie.Na osłodę, i ten świąteczny czas zostawiam wam Piernik. Bez
miodu, ale z
sercem. Od razu zdolny do zjedzenia i popicia. :]
Składniki (na 14 kawałków):2 szklanki
mąki pszennejmleko 0,5% 200 ml
olej 50g3
jajadżemu niskosłodzonego 100g (
czarna porzeczka, leśny.. - u mnie
żurawina)30 pokruszonych tabletek słodziku1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
Jajka ubij na puszystą masę, dodaj do nich słodzik,
mleko i
olej.
Mąkę wymieszaj z
sodą,
kakao i
cynamonem i połącz z masą jajeczną. Pod koniec dodaj
dżem i dokładnie zamieszaj. Masę przelej do dużej keksówki ( 30 x 10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.
Wartość Kaloryczna 145 kcal ( 1 kawałek )
Białko 4,4 gWęglowodany 20 gTłuszcz 5 , 3 g