ßßß Cookit - przepis na Ser Żółty. Light.

Ser Żółty. Light.

nazwa

Wykonanie

Piątek. Niektórzy nie mogą obejść się bez klasyka - szynka, ser, pomidor. Jak być zadowolonym z figury i z posiłku? Zróbmy sobie ser domowy vol. 2 Żółty . {tutaj wariacja z serkiem topionym}
Mało tłuszczu (6% !), dużo smaku. Dużo żółtego, mało wyrzutów sumienia. W smaku i zapachu nie odbiega od 'kupnego'. Co jest piękne. Niestety nie rozpuszcza się tak dobrze, jak 'tłuściejsi bracia', więc na ciepło - w zapiekankach czy pizzy się nie sprawdzi.
Inspiracja.
Składniki ( na ok. 360 g sera):
3 szklanki mleka 2%
ser twarogowy chudy 500 g
1 jajo
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
sól
Mleko zagotuj. Rozdrobnij ser widelcem. Wrzuć go do gotującego się mleka i co jakiś czas mieszając, gotuj przez 30 minut. Zdejmij z ognia i przecedź przez drobne sitko. Ser ostudź. Przygotuj 2 garnki. Do większego nalej wody i zagotuj. W mniejszym wymieszaj ostudzony ser, sodę, jajko i sól. Postaw mniejszy garnek na większym i gotuj w kąpieli wodnej, ciągle mieszając, aż z masy serowej powstanie zbita bryła. Przełóż ją do formy, w kształcie takim, jaki chcesz, by Twój ser miał. Wyrównaj i dociśnij. Wystudź, przełóż do lodówki na całą noc. Smacznego.
Wartość Kaloryczna 270 kcal ( 100 g serka )
Białko 40 g
Węglowodany 13 , 7 g
Tłuszcz 5 , 8 g
Źródło:http://tysiackalorii.blogspot.com/2013/11/ser-zoty-light.html