Wykonanie
Piątek. Niektórzy nie mogą obejść się bez klasyka -
szynka,
ser,
pomidor. Jak być zadowolonym z figury i z posiłku? Zróbmy sobie
ser domowy vol. 2 Żółty . {tutaj wariacja z
serkiem topionym}Mało tłuszczu (6% !), dużo smaku. Dużo żółtego, mało wyrzutów sumienia. W smaku i zapachu nie odbiega od 'kupnego'. Co jest piękne. Niestety nie rozpuszcza się tak dobrze, jak 'tłuściejsi bracia', więc na ciepło - w zapiekankach czy pizzy się nie sprawdzi.Inspiracja.
Składniki ( na ok. 360 g
sera):3 szklanki
mleka 2%ser twarogowy chudy 500 g1
jajo1/3 łyżeczki
sody oczyszczonejsólMleko zagotuj. Rozdrobnij
ser widelcem. Wrzuć go do gotującego się
mleka i co jakiś czas mieszając, gotuj przez 30 minut. Zdejmij z ognia i przecedź przez drobne sitko.
Ser ostudź. Przygotuj 2 garnki. Do większego nalej
wody i zagotuj. W mniejszym wymieszaj ostudzony
ser,
sodę,
jajko i
sól. Postaw mniejszy garnek na większym i gotuj w kąpieli
wodnej, ciągle mieszając, aż z masy serowej powstanie zbita bryła. Przełóż ją do formy, w kształcie takim, jaki chcesz, by Twój
ser miał. Wyrównaj i dociśnij. Wystudź, przełóż do lodówki na całą noc. Smacznego.Wartość Kaloryczna 270 kcal ( 100 g
serka )
Białko 40 gWęglowodany 13 , 7 gTłuszcz 5 , 8 g