ßßß Cookit - przepis na Szarlotka Orkiszowa

Szarlotka Orkiszowa

nazwa

Wykonanie

Ostatnie zapasy "ogrodowych' jabłuszek mi się kończą... a miały starczyć na całą zimę ;) No trudno, potrzeba piekarzenia jest większa i trzeba ją zaspokajać.
Szarlotka jest poprostu boska - mi bardzo przypadła do gustu - wybitnie jabłkowa, słodka w sam raz , wilgotna lecz nie mokra, a ciasto jest półkruche, nie ciężkie i tłuste i ....jednak orkiszowa mąka ma swoją magię :p
Składniki (na 8 kawałków):
ser biały chudy 100g
1 jajo
mąka orkiszowa 200g
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mleka 0,5 %
1 łyżka oleju (ja dałam lniany)
1 łyżka octu jabłkowego
25 tabletek słodzika
1 kg jabłek
3 łyżeczki cynamonu
Ubij jajko na puszystą masę, dodaj rozgniecione tabletki słodziku, ser, ocet, olej, mleko. Następnie wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia,wymieszaj i ręcznie zagnieć ciasto. Włóż do lodówki na 1,5 h.
W tym czasie obierz jabłka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Starte jabłka wymieszaj z cynamonem.
Wyjmij masę z lodówki.. 2/3 ciasta rozwałkuj na cienki placek i przełóż go do tortownicy (moja 24 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia, obklej też boki. Piecz spód przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Wyjmij podpieczony spód, nałóż jabłka. Pozostałe 1/3 ciasta rozwałkuj na cienki placek i przykryj masę jabłkową. Szarlotkę piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 40 minut.
Wartość Kaloryczna 185 kcal (1 kawałek)
Białko 7,8 g
Węglowodany 32 g
Tłuszcz 2 , 7 g
Źródło:http://tysiackalorii.blogspot.com/2011/11/szarlotka-orkiszowa.html