Wykonanie
Ostatnie zapasy "ogrodowych' jabłuszek mi się kończą... a miały starczyć na całą zimę ;) No trudno, potrzeba piekarzenia jest większa i trzeba ją zaspokajać.Szarlotka jest poprostu boska - mi bardzo przypadła do gustu - wybitnie
jabłkowa, słodka w sam raz , wilgotna lecz nie mokra, a ciasto jest półkruche, nie ciężkie i tłuste i ....jednak orkiszowa
mąka ma swoją
magię :p
Składniki (na 8 kawałków):
ser biały chudy 100g1
jajomąka orkiszowa 200g2 łyżeczki
proszku do pieczenia3 łyżki
mleka 0,5 %1 łyżka
oleju (ja dałam lniany)1 łyżka
octu jabłkowego25 tabletek słodzika1 kg
jabłek3 łyżeczki
cynamonuUbij
jajko na puszystą masę, dodaj rozgniecione tabletki słodziku,
ser,
ocet,
olej,
mleko. Następnie wsyp
mąkę z
proszkiem do pieczenia,wymieszaj i ręcznie zagnieć ciasto. Włóż do lodówki na 1,5 h.W tym czasie obierz
jabłka i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Starte
jabłka wymieszaj z
cynamonem.Wyjmij masę z lodówki.. 2/3 ciasta rozwałkuj na cienki placek i przełóż go do tortownicy (moja 24 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia, obklej też boki. Piecz spód przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.Wyjmij podpieczony spód, nałóż
jabłka. Pozostałe 1/3 ciasta rozwałkuj na cienki placek i przykryj masę
jabłkową. Szarlotkę piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 40 minut.
Wartość Kaloryczna 185 kcal (1 kawałek)
Białko 7,8 gWęglowodany 32 gTłuszcz 2 , 7 g