Wykonanie
Parę dni temu dostałam kilka produktów SyS do przetestowania..Na pierwszy rzut "poszła"
kasza gryczana z warzywami a do tego były
żołądki drobiowe...Polecam...pycha..Na opakowaniu podane są dwa sposoby przyrządzania
kaszy..jedno według Babci Zosi- gotowanie
kaszy w sposób tradycyjny - w garnku, i drugi sposób według wnuka- w mikrofalówce..Ja ugotowałam normalnie w garnku..1 kg
żołądków drobiowych1
cebulaśmietanaprzyprawyŻołądki pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać trochę
oleju,dodać
cebulkę i zeszklić dodać pokrojone żołądki i przesmażyć.Doprawić do smaku , wlać
wodę i gotować do miękkości żołądków.Dodać
śmietanę i chwilkę razem podgotować.Do garnka wsypać zawartość opakowania
kaszy gryczanej z warzywami, łyżeczkę
soli oraz wlać 600 ml
wody.Dodać 2 łyżeczki
masła .Doprowadzić do wrzenia, często mieszając. Przykryć pokrywką i gotować 15 minut na minimalnym ogniu.Nie odkrywać garnka.Zdjąć z ognia, zamieszać i szczelnie przykryty garnek zostawić w ciepłe miejsce na co najmniej 5 minut.Doprawić do smaku.Wyłożyć na talerz i polać sosem z żołądkami.