Wykonanie
Podejrzewam, że z żołądkami jest tak jak z flakami, albo je ktoś lubi albo nienawidzi. Chociaż kombinacje mogą być różne na przykład ja lubię żołądki, ale flaków nie znoszę. Jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje a zwłaszcza
smakowych:-) Co do
kaszy gryczanej to uważam, że to najlepsza i najsmaczniejsza
kasza ze wszystkich. Uwielbiam. A więc kto ma ochotę i lubi żołądki zapraszam do gotowania.Składniki:-ok 50 dkg
żołądków drobiowych-
kasza gryczana ekspresowa-2 średnie
cebule-
czosnek granulowany-
przyprawa do gulaszu( u mnie Prymat)Sposób przyrządzenia:Żołądki myjemy i oczyszczamy. Kroimy na małe kawałki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z
olejem. Chwilę podsmażamy.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę lub inny dowolny sposób. Dodajemy do żołądków. Przyprawiamy wszystko dużą ilością
czosnku oraz wsypujemy całą
przyprawę do gulaszu. Jeśli lubicie na ostro to można dodać
ostrej papryki lub
chili. Wszystko podsmażamy dłuższą chwilę razem. Zależy ile macie czasu, ale im dłużej tym lepiej.Pilnujemy, żeby się nie przypaliło. Gdy tłuszcz się wysmaży możemy delikatnie podlać
wodą i dalej smażyć. Gdy już wszystko jest dobrze podsmażone to przekładamy do garnka podlewamy
wodą i dusimy pod przykryciem, aż żołądki będą miękkie. Na koniec jeśli sos nam nie zgęstnieje możemy go zatrzepać
mąką.
Kaszę gryczaną gotujemy tak jak jest podane na opakowaniu.