Wykonanie
Aby przygotować
śledziki korzenne w
śmietanie szperamy w lodówce, półkach kuchennych oraz w szafkach z
przyprawami, przygotowując składniki z poniższej listy:
5
śledzi korzennych, po 2
cebule i kwaskowate
jabłka, szklanka
śmietany, sok z dużej
limonki,
cukier do smakuSkładniki gotowe? Możemy zaczynać pichcić:
Śledzie oczyścić, dobrze wymoczyć, zdjąć i wydzielić filety, które należy podzielić na porcje. Umyć
cebule i
jabłko, grubo je obrać,
cebulę drobno pokroić, sparzyć wrzątkiem. Wymieszać z utartym
jabłkiem oraz
śmietaną, doprawić do smaku
sokiem z limonki i
cukrem. Porcje ułożyć na niewielkim półmisku, ozdobić przygotowaną
cebulą. Można położyć na wierzchu zielone gałązki
pietruszki.