Wykonanie
Słodkie małe kuleczki, na wyrost nazwane
truflami, umilające chwile przy
kawie w środku dnia :). W skład wchodzą
ciasteczka digestive, które można zastąpić mieszanką innych
ciastek, zrobić wariacje z
orzechami laskowymi lub zmielonymi
migdałami, a wszystko to w słodkim skondensowanym
mleku. Przepis dla tych, którzy lubią takie słodkości, ale wolą unikać dodatku
masła. Przepis pochodzi z 'The big book of chocolate' Jennifer Donovan.Składniki na 36 trufelków:300 g pokruszonych
ciastek digestive2 łyżki
kakao1 szklanka
mleka skondensowanego słodzonego90 g
wiórków kokosowychcukier puder - u mnie dodatkowo do dekoracjiWymieszać pokruszone
ciastka,
mleko i
kakao. Wstawić do lodówki na dobrą chwilę, by masa steżała i można było formować kulki (jeśli masa po długim przebywaniu w lodówce będzie nadal zbyt rzadka - można dodać
ciastek - choć ja nie miałam z tym problemu). Po tym czasie wyjąć, toczyć kulki, pokryć je wiórkami kokosowymi. Ja dodatkowo obsypałam je pudrem - nie jest to konieczne.Przechowywać w lodówce.Smacznego :)