Wykonanie
Śniadanie, drugie śniadanie lub deser - w zależności od nastroju. A jeśli zrezygnować z
cukru, to również dietetyczne ;) Osobiście nie lubię kanapek z
serem,
twarożkiem, o jogurtach już nie wspominając, dlatego lubię wzbogacać dietę o takie
owocowo-
serowe kombinacje.Do przygotowania użyłam
twarogu sernikowego, bo akurat miałam go pod ręką. Spokojnie można zastąpić go innym kremowym
serkiem, np.
mascarpone lub
serkiem homogenizowanym.Przygotowanie zajmuje 5 minut, a następnego dnia smakuje równie dobrze, więc można przygotować od razu więcej ;)Deser przygotowany na konkurs belVita.Składniki (3 porcje):- 100 g dowolnych
ciastek belVita (użyłam
kakaowych)- 200 g
twarożku sernikowego- 200 g świeżych lub mrożonych
truskawek- 50 ml
mleka- opcjonalnie:
cukier puder do smaku- świeże
truskawki do dekoracjiPrzygotowanie:1. W blenderze mielimy
ciastka. Można też pokruszyć je ręcznie, ale będzie to trwało dłużej lub połamać je na mniejsze kawałki. Rozdzielamy po równo do szklanek2.
Ser słodzimy do smaku
cukrem pudrem. Układamy delikatnie na warstwie
ciastek.3. Na koniec blenderem miksujemy
truskawki z
mlekiem na mus. Można zmiksować świeże, rozmrożone lub po prostu wyciągnięte bezpośrednio z zamrażalnika. Te ostatnie będzie się troszkę trudniej nakładało.4. Jeśli lubisz słodkie desery możesz dodać
cukier puder również do
truskawek. Ja tego nie zrobiłam, ponieważ
ser i
ciastka były wystarczająco słodkie ;)Najlepiej smakuje, jeśli nabierzemy na łyżeczkę z każdej warstwy po trochę ;)