Wykonanie
Prosty tort
lodowy z dodatkiem mieszanki
owoców leśnych. Prosty - jego przygotowanie to zaledwie chwila, z prostych i powszechnie dostępnych składników, bez użycia maszyny do
lodów. Tort jest dwuwarstwowy - dolna warstwa bardziej kwaśna i mocno owocowa, górna - śmietankowa i słodziutka. Podany z frużeliną z
owoców leśnych. Dzięki użyciu do
tortu mleka słodzonego skondensowanego nie ma potrzeby dodawania
jajek, a zamrożony tort jest aksamitny i pozbawiony kryształków
lodu, które często towarzyszą
lodom przygotowywanym bez użycia maszyny do
lodów. Tort jest gotowy po 9 godzinach spędzonych w zamrażarce - to duża porcja
lodów idealna na weekendowe spotkania rodzinne :-). Tort oczywiście można wykonać tylko z jednym rodzajem
owoców, nie musi być to
mieszanka owocowa. Bardzo polecam!Składniki:400 g
owoców świeżych lub mrożonych (
owoce leśne,
owoce lata, mieszanka:
wiśnie,
maliny,
jeżyny,
porzeczki,
jagody,
borówki amerykańskie,
truskawki itp.) + 1 łyżka
cukru1,5 puszki
mleka skondensowanego słodzonego (1 puszka o wadze 400 g), schłodzonego450 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonejdodatkowo do podania: domowa frużelina z
owoców leśnych z tego przepisuTortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć folią spożywczą, sam spód.Przygotować sos
owocowy.
Owoce umieścić w garnuszku, zasypać
cukrem, postawić na palniku. Zagotować i gotować przez chwilę, do momentu puszczenia przez
owoce soku. Zmiksować blenderem, ale nie do końca, powinny pozostać małe kawałeczki
owoców. Schłodzić do temperatury lodówkowej.Do misy miksera przelać
mleko skondensowane słodzone i
śmietanę kremówkę. Ubić, trzepaczkami do ubijania piany z
białek, do momentu otrzymania gęstego kremu (krem powinien zachowywać kształt, nie powinien być płynny).Otrzymaną masę podzielić na dwie części, jedną trochę mniejszą od drugiej. Do mniejszej części dodać schłodzony sos
owocowy, zmiksować do połączenia. Przełożyć do tortownicy, wyrównać. Na wierzch wyłożyć biały krem, wyrównać. Zamrozić.Przechowywać w zamrażarce. Tort jest gotowy po minimum 9 godzinach mrożenia. Najlepiej zostawić w zamrażarce na całą noc. Podawać z frużeliną.*Jeśli tort
spędzi w zamrażarce dłużej niż 24 h i mocno zamarznie, należy go wyjąć do temperatury pokojowej na 30 minut przed podaniem.Uwaga: puszka
mleka słodzonego skondensowanego w UK to 400 g. Sprawdź wagę swojej puszki, by uniknąć pomyłki.Smacznego :-).