Wykonanie
Ratafia to jedna z moich ulubionych
nalewek. Jaj największa zaletą jest to, że do jej przygotowania możemy użyć dowolnych
owoców wg posiadania i gustu. W bardzo prosty sposób możemy też modyfikować jej smak dodając różne
owoce w różnych proporcjach. Co roku jej smak jest inny, ale zawsze niezmiennie słodziutki i
owocowy.
SKŁADNIKI:1kg
owoców (u mnie
wiśnie,
maliny,
truskawki,
jagody,
jeżyny, mirabelki)400g
cukru250ml
wódki250ml
spirytusuWYKONANIE:
Owoce wkładam do dużego słoja stopniowo w miarę ich pojawiania się. Najpierw
truskawki, później
wiśnie,
jagody,
maliny... Na każde 250g
owoców dodaje 100g
cukru i po 60 ml
wódki i
spirytusu. Kiedy pojawiają się kolejne
owoce dodaje je dolewając
alkohol i dosypując
cukier. Odstawiam w ciemne miejsce i po około miesiącu od dodanie ostatnich
owoców przecedzam najpierw przez sitko a następnie przez watę. Odstawiam do przegryzienia na kilka miesięcy.