ßßß Cookit - przepis na Ratafia czyli nalewka tutti frutti

Ratafia czyli nalewka tutti frutti

nazwa

Wykonanie

Ratafia to jedna z moich ulubionych nalewek. Jaj największa zaletą jest to, że do jej przygotowania możemy użyć dowolnych owoców wg posiadania i gustu. W bardzo prosty sposób możemy też modyfikować jej smak dodając różne owoce w różnych proporcjach. Co roku jej smak jest inny, ale zawsze niezmiennie słodziutki i owocowy.
SKŁADNIKI:
1kg owoców (u mnie wiśnie, maliny, truskawki, jagody, jeżyny, mirabelki)
400g cukru
250ml wódki
250ml spirytusu
WYKONANIE:
Owoce wkładam do dużego słoja stopniowo w miarę ich pojawiania się. Najpierw truskawki, później wiśnie, jagody, maliny... Na każde 250g owoców dodaje 100g cukru i po 60 ml wódki i spirytusu. Kiedy pojawiają się kolejne owoce dodaje je dolewając alkohol i dosypując cukier. Odstawiam w ciemne miejsce i po około miesiącu od dodanie ostatnich owoców przecedzam najpierw przez sitko a następnie przez watę. Odstawiam do przegryzienia na kilka miesięcy.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2014/09/ratafia-czyli-nalewka-tutti-frutti.html