Wykonanie
Speculoos (speculaas) to kruche
ciasteczka tradycyjnie wypiekane w Belgii i Holandii w wigilię dnia Świętego Mikołaja (odpowiednio w tych krajach 6 i 5 grudnia), choć obecnie sprzedawane przez okrągły rok.
Ciastka są kruche, brązowe, lekko korzenne, nie odkształcają się podczas pieczenia. Charakterystyczne są drewniane formy do ich pieczenia - przedstawiają obrazki lub figurki wyciskane na ciastkach przed pieczeniem. Poza okresem świątecznym, zawsze smakują maczane w
kawie lub herbacie, można je również z powodzeniem wykorzystać jako spód do sernika, zamiast popularnych digestive. Polecam :-).Składniki na 2 blaszki
ciastek:250 g
mąki pszennej140 g
cukru muscovado*150 g
masła, zimnego1 łyżeczka
przyprawy do speculoos, którą można otrzymać mieszając 1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonego
imbiru, 1/4 łyżeczki mielonych
goździków1/8 łyżeczki
gałki muszkatołowej4 łyżki
mleka (60 ml)
Mąkę wymieszać z
cukrem i
przyprawami. Dodać
masło,
mleko i zagnieść (można wyrobić w malakserze). Ciasto zawinąć w folię, lekko spłaszczyć i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość 4 - 5 mm. Formę do speculoos oprószyć
mąką.** Kawałki rozwałkowanego ciasta wciskać w foremkę, nadmiar odcinając i wyrównując nożem. Wykładać (wystukując) na formę wyłożoną papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 170ºC przez 15 - 20 minut. Po upieczeniu przestudzić na kratce.Przechowywać do 7 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.*
cukier zmieliłam na proszek młynkiem do
kawy**
ciastka można również wycinać tradycyjnymi foremkami (zachowują swój kształt)Smacznego :-).
Przepis pochodzi z blogu 'Belgia od kuchni' .