Wykonanie
Składniki na 2 blaszki
ciastek:250 g
mąki pszennej140 g
cukru150 g schłodzonego
masła1/2 łyżeczki mielonego
cynamonu,1/4 łyżeczki mielonego
imbiru,1/4 łyżeczki mielonych
goździków,1/8 łyżeczki
gałki muszkatołowejszczypta
soli i
kurkumy4 łyżki
mleka (60 ml)
Mąkę wymieszać z
cukrem i
przyprawami. Dodać
masło,
mleko i zagnieść (można wyrobić w misce robotem kuchennym). Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm. Kawałki rozwałkowanego ciasta wciskać w foremkę do speculoos, nadmiar odcinając i wyrównując nożem.* (Ja użyłam silikonowych foremek do speculoos) Foremki ułożyć na blasze..Piec w temperaturze 170ºC przez 15 - 20 minut. Po upieczeniu przestudzić na kratce.Przechowywać do 7 dni w szczelnie zamkniętym pojemniku.*
ciastka można również wycinać tradycyjnymi foremkami (zachowują swój kształt) i piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Źródła przepisu, , nieco z modyfikowane : Moje wypieki, Belgia w kuchni