ßßß
Znakomity przepis na sernik wiedeński, czyli klasyczny sernik bez kruchego spodu. Im więcej sera w serniku i mniej ciasta - tym przez nas bardziej lubiany :-). Użyjmy wysokiej jakości sera półtłustego, najlepiej zmielonego własnoręcznie przez maszynkę. Nowym sposobem - nie dodajemy do sernika ubitych na sztywno białek, ale całe jajka ucieramy razem z masą serową. Zapobiega to mocnemu wyrastaniu sernika, a potem jego opadaniu. Dodajmy dużo rodzynków lub innych ulubionych bakalii - pycha!Składniki:1000 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie5 jajek100 g masła1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennej1 szklanka drobnego cukru do wypieków2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pomarańczowego*opcjonalnie - bakalie np. smażona skórka pomarańczowa, rodzynkiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiać.W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Wmieszać obie mąki, ekstrakty, na końcu (ewentualnie) dodać bakalie. Masę przełożyć do formy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Włożyć do niego sernik i od razu zmniejszyć temperaturę do 150ºC, następnie piec przez kolejne 1 , 5 godziny, najlepiej bez termoobiegu. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać go na gwałtowną zmianę temperatury. Schłodzić przez kilka godzin.Polewa czekoladowa:100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady50 g masłaNad parą wodną roztopić czekoladę razem z masłem. Wymieszać delikatnie do gładkości. Ozdobić sernik.* zamiast można użyć aromatu waniliowego lub pomarańczowegoSmacznego :-).