ßßß Cookit - przepis na Sernik wiedeński

Sernik wiedeński

nazwa

Wykonanie

Znakomity przepis na sernik wiedeński, czyli klasyczny sernik bez kruchego spodu. Im więcej sera w serniku i mniej ciasta - tym przez nas bardziej lubiany :-). Użyjmy wysokiej jakości sera półtłustego, najlepiej zmielonego własnoręcznie przez maszynkę. Nowym sposobem - nie dodajemy do sernika ubitych na sztywno białek, ale całe jajka ucieramy razem z masą serową. Zapobiega to mocnemu wyrastaniu sernika, a potem jego opadaniu. Dodajmy dużo rodzynków lub innych ulubionych bakalii - pycha!
Składniki:
1000 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
5 jajek
100 g masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pomarańczowego*
opcjonalnie - bakalie np. smażona skórka pomarańczowa, rodzynki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki przesiać.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Wmieszać obie mąki, ekstrakty, na końcu (ewentualnie) dodać bakalie. Masę przełożyć do formy o średnicy 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Włożyć do niego sernik i od razu zmniejszyć temperaturę do 150ºC, następnie piec przez kolejne 1 , 5 godziny, najlepiej bez termoobiegu. Studzić przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narażać go na gwałtowną zmianę temperatury. Schłodzić przez kilka godzin.
Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
50 g masła
Nad parą wodną roztopić czekoladę razem z masłem. Wymieszać delikatnie do gładkości. Ozdobić sernik.
* zamiast można użyć aromatu waniliowego lub pomarańczowego
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/sernik-wiedenski