ßßß


Składniki:1,2 kg tłustego twarogu dobrej jakości6 jajek1 1/3 szklanki cukru150 g miękkiego masła2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżeczka ekstraktu waniliowego200 g rodzynek1 łyżka maki pszennejDodatkowo:cukier puder do posypaniaWykonanie:Tortownice o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko spód. Odstawiamy.Rodzynki przesypujemy do miseczki, oprószamy łyżką mąki i odstawiamy.Piekarnik nastawiamy na 170 st. C.Twaróg mielimy dwukrotnie przez maszynkę, lub dokładnie blendujemy. Odstawiamy.Do dużej miski przekładamy masło, oddajemy cukier i miksujemy do czasu uzyskanie jasnej masy. Cały czas miksując dodajemy po jednym jajku naprzemiennie z twarogiem. Staramy się miksować tylko do czasu połączenia składników, tak, aby zbytnio nie napowietrzać masy serowej (zapobiegnie to wyrośnięciu sernika, a potem jego mocnemu opadnięciu). Do masy serowej dodajemy ekstrakt z wanilii oraz rodzynki obtaczane w mące. Całość mieszamy i przelewamy do tortownicy. Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 st. C, pieczemy go przez 10 minut w tej temperaturze, a następnie zmniejszamy do 150 st. C i pieczemy jeszcze ok. 100 minut. Piekłam bez termoobiegu. Studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie chłodzimy w lodówce.Sernik podajemy oprószony cukrem pudrem.Smacznego!