ßßß Cookit - przepis na Ciasto z rabarbarem i orkiszową kruszonką

Ciasto z rabarbarem i orkiszową kruszonką

nazwa

Wykonanie

Wyczekany w tym sezonie rabarbar znalazł się u mnie najpierw w tym cieście. Myślałam o umieszczeniu tych kwaskowatych owoców pod kruszonką - tak też się stało, lecz w połączeniu z klasycznym ciastem ucieranym. Stanowi ono w zasadzie prostą bazę dla wszystkich owoców, przez cały rok. Podobnie jak Szybkie ciasto, które upiekłam w ubiegłym roku ze śliwkami.
Zapraszam Was na puszyste, ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką. Wyjątkowy smak ta ostatnia zawdzięcza mące orkiszowej, a wyjątkową kruchość i chrupkość - mące krupczatce.
Polecam też więcej przepisów na: Ciasta
Moje inne propozycje, w których wykorzystałam: ciasto ucierane, rabarbar
Ciasto z rabarbarem i orkiszową kruszonką na formę o średnicy 26-30 cm
Składniki na ciasto:
4 jajka
200 g cukru pudru
2 łyżeczki cukru z wanilią
150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
300 g rabarbaru
Składniki na kruszonkę: 3/4 proporcji z tego przepisu na kruszonkę
115g mąki orkiszowej typ 700
35 g mąki krupczatki
60 cukru pudru
90 g miękkiego masła
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni. Formę do ciast posmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Przygotować kruszonkę według przepisu .
Masło roztopić w rondelku na małym ogniu. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Łodygi rabarbaru umyć i pokroić na kawałki.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Do masy żółtkowej stopniowo dodawać ostudzone masło, a następnie pianę z białek, którą zasypać mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do przygotowanej formy. Na wierzchu poukładać kawałki rabarbaru i lekko je docisnąć. Posypać kruszonką.
Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut do suchego patyczka. Podawać posypane cukrem pudrem.
,
Składnik główny:
rabarbar,
Składnik główny:
ciasto ucierane,
Rodzaj dania:
Ciasto,
Źródło:http://artkulinaria.pl/przepisy/ciasto-z-rabarbarem-i-orkiszowa-kruszonka