ßßß
Nie wyciągajcie pochopnych wniosków z fotografii pierwszej - to nie jest sernik kokosowy. Przepis ten wrzuciła do moich zakładek Cleo80 (dziekuję!), lekko go zmodyfikowałam, ponieważ skład bardzo przypomina popularny sernik z rosą. Mój piekarnik jest ostatnio wredny (ale nie będę mówić tego na głos, bo jak powiedziałam tak o mikserze, to mi się zepsuł :D), więc rosa i tak by mi pewnie nie wyszła - a dodatek kokosowej pierzynki to świetny pomysł :-). Oczywiście, wiórki można pominąć (jeśli Wam nie pasują) i sernik będzie równie pyszny. Przede wszystkim jest bardzo delikatny, rozpływający się w ustach, i ma tyle ciasta na spodzie, ile lubię... czyli mało ;-). I jest z prawdziwego polskiego twarogu, a polowałam na niego w polskim sklepie prawie dwa tygodnie :-). Polecam!Składniki na spód:1,5 szklanki mąki pszennej125 g masła, zimnego2 żółtka (białka odłożyć na pianę)1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka wodyWszystkie składniki szybko zagnieść lub wyrobić w malakserze. Owinąć w folię spożywczą, spłaszczyć, schłodzić przez 30 minut w lodówce.Formę o wymiarach 30 x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, wyrównać, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170ºC przez około 10 - 12 minut lub dłużej, do zezłocenia.Składniki na masę serową:1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego, bez cukru3/4 szklanki drobnego cukru do wypiekówpół szklanki oleju rzepakowego2 szklanki pełnego mleka1 jajko4 żółtka (białka odłożyć na pianę)aromat waniliowy lub ekstrakt z wanilii (do smaku)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a potem opadnie.Masę serową wylać na upieczony spód. Będzie bardzo rzadka, ale nie przejmować się tym - tak ma być.Piec około 45 minut w temperaturze 180ºC. Po tym czasie sernik wyjąć z piekarnika.Chwilę wcześniej pozostałe białka (w liczbie 6) ubić na sztywno z mniej niż pół szklanki drobnego cukru do wypieków (cukier dodajemy łyżka po łyżce do ubijanych białek!). Dodać 100 g wiórków kokosowych (niekoniecznie), delikatnie wymieszać. Wyłożyć na gorący sernik. Wstawić do piekarnika i piec dodatkowe 15 miut, do zezłocenia pianki.Smacznego :-).