Wykonanie
Moja propozycja na Sylwestra i Nowy Rok :-). Biały klasyczny sernik z warstwą cr ème br ûl è e - francuskiego kremu zapiekanego pod cienką warstwą chrupiącego karmelu.. Sernik jest idealny - ciężki, lekko mazisty, nie opada i nie pęka; pozostaje prosty i gładki. Bez problemu można wyłożyć na niego (zaraz po upieczeniu) warstwę francuskiego kremu. Sernik wykonałam bez
spodu, chciałam całość utrzymać w konwencji deseru. Prawdziwa arystokracja wśród serników - w sam raz na powitanie Nowego 2014 Roku!Składniki na masę
serową:750 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 g
serka mascarpone1 puszka (400 g)
mleka słodzonego skondensowanego1/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków (lub mniej)1 łyżeczka pasty z
wanilli lub ekstraktu z
wanilii4
jajka1 łyżka
mąki pszennej1,5 łyżki
mąki ziemniaczanejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić wszystkie składniki, zmiksować (lub utrzeć ręcznie) tylko do połączenia się składników. Uwaga: nie miksować/nie ucierać zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - dzięki temu sernik nie urośnie i nie opadnie, pozostanie równy jak stół.Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Z zewnątrz foremkę owinąć podwójnie folią aluminiową (
woda nie może się dostać do środka formy). Do formy przelać masę
serową (będzie bardzo rzadka!). Piec w temperaturze 150ºC (bez termoobiegu) przez około 60 minut z parą
wodną*.Składniki na crème brûlée:4
żółtka3 łyżki
cukru z prawdziwą
wanilią (np. domowego
cukru waniliowego)300 ml
śmietany kremówki 36%, zagotowanej i lekko przestudzonejWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
źółtka z
cukrem. Utrzeć, do momentu kiedy
żółtka zaczną zmieniać kolor na jaśniejszy. Dodać
śmietanę kremówkę i zmiksować, nie za długo, tylko do połączenia.Dodatkowo:3 łyżki
cukru, do karmelizacjiWykonanieSernik wyjąć z piakarnika, sprawdzić jego powierzchnię - powinna być ścięta i sprężysta na całej powierzchni, a szczególnie na środku (jeśli nie jest - umieścić sernik z powrotem w piekarniku i dopiec).Temperaturę w piekarniku obniżyć do 120ºC.Delikatnie, łyżką wazową, wylać na sernik masę crème brûlée. Wstawić do piekarnika i piec (już bez kąpieli
wodnej) dodatkowe 45 - 60 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzić, czy krem jest gotowy; środkowa część powinna być lekko galaretkowata. Krem nie powinien się również przyrumienić. Sernik wyjąć z piekarnika, ostudzić w temperaturze pokojowej.Wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin.Kolejnego dnia sernik wyjąć z lodówki, usunąć obręcz tortownicy, przełożyć na paterę.Powierzchnię kremu delikatnie osuszyć papierowym ręcznikiem i posypać brązowym lub
białym cukrem (nie za grubo, bo warstwa karmelu będzie zbyt twarda i mało krucha).
Cukier skarmelizować przy pomocy palnika.Sernik pokroić i podawać.* Sernik pieczemy w kąpieli
wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą
wodą.Smacznego :-).------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .