Wykonanie
Czy próbowaliście kiedykolwiek piec sernik na samym
serku mascarpone? Jestem w nim absolutnie zakochana :-). Nie przypomina tradycyjnego sernika w niczym; to deser o smaku budyniowym, smakuje jak.. pieczony
budyń. Jest wspaniały, mazisty i bardzo smaczny! Na górę bardzo pasowałyby
banany, ale uznałam, że może być zbyt mdło, więc zdecydowałam się na
mango. Bardzo polecam, zwłaszcza osobom, które mają problem z kupnem tradycyjnego polskiego
twarogu.Składniki na masę
serową:1000 g
serka mascarpone4 duże
jajka2/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z 1
laski wanilii2 łyżki budyniu
śmietankowego lub
waniliowego bez
cukru (proszku budyniowego)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera roztrzepać
jajka razem z
cukrem. Dodać
serek mascarpone i dokładnie zmiksować, by nie było grudek. Dodać pastę z
wanilii i
budyń w proszku, zmiksować. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej - napowietrzony sernik mocno urośnie, a
potem opadnie. Nie chcemy tego; sernik po upieczeniu powinien być równy jak stół.Formę o średnicy 21 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przełożyć masę
serową, wyrównać.Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej.Piekarnik rozgrzać do temperatury 170ºC. Formę z masą
serową włożyć do piekarnika i natychmiast obniżyć temperaturę do 150ºC. Piec z parą
wodną* około 1 godziny i 15 - 30 minut.Po upieczeniu usunąć kąpiel
wodną, studzić sernik w lekko uchylonym piekarniku. Schłodzić przez noc w lodówce.Krem budyniowy:3
żółtka50 g drobnego
cukru do wypieków20 g
mąki pszennej (2 łyżki)7 g
mąki ziemniaczanej (pół łyżki)225 ml
mleka1 łyżeczka pasty z
wanilii lub ekstraktu z
waniliiPonadto:1 nieduże dojrzałe
mango, obrane i pokrojone w plasterki
Żółtka i
cukier utrzeć do białości i puszystości. Dodać 30 ml
mleka,
mąki, pastę z
wanilii i zmiksować. Resztę
mleka zagotować. Na wrzące
mleko wlać masę
żółtkową i gotować, mieszając często, jak
budyń, do zgęstnienia.Zdjąć z palnika, od
razy wylać na schłodzony sernik, wyrównać. Na wierzchu poukładać plasterki
mango.* Sernik pieczemy w kąpieli
wodnej: kąpiel
wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej
wody do połowy wysokości formy z masą
serową.Smacznego :-).------------------Pieczesz sernik po raz pierwszy? A może chcesz wiedzieć, jak upiec perfekcyjny sernik? Zapraszam do przeczytania notki o serniku idealnym .