ßßß
1/2 kg śliwek5 jajek1 szl. cukru1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy1 szkl. mąki pszennej1 szkl. mąki ziemniaczanej1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia200 g. masła2 budynie śmietankowe lub waniliowe1 l. mleka1 laska wanilii lub cukier waniliowy3/4 l.mleka zagotować z laską wanilii. Wanilię wyjać, nożem zeskrobać ziarenka i dodaćMasło roztropić. Jajka utrzeć na puch z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem dopieczenia , ekstrakt waniliowy i stopione masło, wszystko zmiksować. Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Okrągłą formę (śr. 24 cm.) wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wlać do formy,położyć śliwki skórką do dołu, na nie wylać ciepły budyń i resztę ciasta. Piec 40 min.w temp. 180 st. z termoobiegirm. Przed podaniem ciasto wystudzić ,żebybudyń stężał. Ciasto można posypać cukrem pudrem. Przepis p. Anny Piotrowskiej z "Wysokich obcasów" . Dziękuję za podzielenie się ciekawymprzepisem. W oryginale zamiast śliwek były brzoskwinie (świeże lub z puszki, odsączone) .