Wykonanie
Dzisiaj przepis dla Panów,
Panie nie patrzą ;-). Wiadomo, niedługo 8 marca. Może zamiast bukietu?... ;-)Składniki na około 15 babeczek:150 g
masła130 g drobnego
cukru do wypieków3 duże
jajka1 łyżka
wody różanej*150 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki
mlekaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek - przesiać, odłożyć.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem na puszystą i jasną masę. Wbijać
jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Do masy
maślanej dodać suche składniki,
wodę różaną i
mleko, wymieszać szpatułką.Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto rozdzielić pomiędzy papilotki (nakładając do połowy ich wysokości), wyrównać.Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Maślany krem różany (i różowy):230 g
masła2,5 - 3 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka
wody różanej2 łyżki
śmietany kremówki 30% lub 1 łyżka
mlekaodrobina barwnika w paście (na czubku łyżeczki)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło i
cukier zmiksować/utrzeć w misie miksera do otrzymania puszystej i jasnej masy
maślanej. Dodać
wodę różaną, kremówkę i miksować. Krem powinien być gładki, nie za gęsty. Jeśli jest zbyt gęsty - dodać odrobinę
mleka, jeśli zbyt rzadki -
cukru pudru. Dodać barwnik i zmiksować.Krem przełożyć do rękawa cukierniczego i tylką ze wzorem dużej gwiazdki wyciskać na babeczki róże, zaczynając od środka babeczki.Obejrzyj film instruktażowy .Przechowywać w lodówce.* Dostępna w sklepach internetowych, z braku - można zastąpić ekstraktem z
wanilii.Smacznego :-).