Wykonanie
Coś dla wielbicieli niewielkich słodkości -
waniliowe cupcakes :) Pyszne, wilgotne, rozpływające się w ustach ciasto w połączeniu ze słodkim maślanym kremem w fantazyjnych kształtach. Radość dla oczu i podniebienia!Muszę przyznać, że dopiero całkiem niedawno zainteresowałam się tematem cupcakes i muffin i miałam o nich... błędne pojęcie! Wcześniej było to dla mnie jedno i to samo, ale okazuje się, że można wymienić kilka zasadniczych różnic pomiędzy tymi dwoma rodzajami smakołyków:- w muffinach jako tłuszczu używa się
oleju, zaś w cupcakes
masła- muffiny można piec bez papilotek, cupcakes muszą być w ozdobnym ubranku- muffiny nie wymagają dekorowania (są wyrośnięte, popękane i urocze), a esencją cupcake jest właśnie dekoracja- muffiny mogą być na słodko lub słono, cupcakes wyłącznie na słodko- muffiny przygotowujemy wyłącznie mieszając mokre składniki z suchymi za pomocą łyżki, do produkcji cupcakes można użyć mikseraPodsumowując, cupcakes są bajkowymi
ciasteczkami z pięknymi ozdobami, a muffiny pysznymi pulchnymi smakołykami do
herbaty ;) Zapraszam do upieczenia
waniliowych cupcakes mojego przepisu!
SkładnikiCupcakes- 1,5 szklanki
mąki pszennej- 1 szklanka
cukru- 2
jajka- 1/2 szklanki
mleka- 1/4 szklanki
śmietanki 30%- 1/2 kostki
masła- szczypta
soli- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia-
laska wanilii lub kilka kropelek
aromatu waniliowegoKrem
maślany- 1/2 kostki
masła- 1 szklanka
cukru pudru (około)PrzygotowaniePiekarnik nagrzać do 180 C.
Masło o temperaturze pokojowej (po wyjęciu z lodówki można je na chwilkę włożyć do mikrofalówki) utrzeć z
cukrem. W rondelku zagrzać
mleko i dodać
laskę wanilii wraz z wyskrobanymi ziarenkami. Podgrzewać na małym ogniu kilka minut, aby uwolnić aromat
wanilii, nie zagotowywać. Do miski z
masłem i
cukrem dodać 2
jajka,
mleko z
wanilią,
śmietankę i zmiksować.
Mąkę wymieszać ze szczyptą
soli,
proszkiem do pieczenia i zmiksować z mokrymi składnikami na gładką konsystencję. Przygotowanym
ciastem napełniać papilotki w formie do pieczenia. Piec na środkowym poziomie piekarnika przez ok. 20-25 minut. Podawać ostudzone i udekorowane kremem maślanym (składniki kremu miksujemy na gładko, przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego i dekorujemy). Smacznego!