ßßß Cookit - przepis na Mazurek kokosowy z malinami

Mazurek kokosowy z malinami

nazwa

Wykonanie

Tym razem nietypowo - mazurek z kremem kokosowym i konfiturą malinową. Ciasto kruche można przygotować już kilka dni wcześniej, ale mazurek w całość najlepiej złożyć w dniu podania - ubicie kremu to zaledwie chwila. Całość smakuje jak najlepsze lody kokosowe z ciastkiem, przełamane smakiem malin i pralinek raffaello :-).
Składniki na ciasto kruche:
175 g mąki pszennej
25 g cukru pudru
100 g masła, schłodzonego
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
1 żółtko
Na papierze do pieczenia odrysować formę tortownicę o średnicy 21 cm. Powstały okrąg wydłużyć/powiększyć z jednej strony na kształt pisanki/jajka, wyciąć wzorzec.
Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i wyrobić/zmiksować (można też wyrobić ręcznie). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm i wyciąć z niego kształt pisanki - do rozwałkowanego ciasta przyłożyć wzorzec wycięty z papieru i wyciąć pożądany kształt. Wyciętą pisankę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałe ze ścinków ciasto ponownie rozwałkować i małą foremką do ciastek wyciąć kwiaty i przykleić je (na białko) do zewnętrznej krawędzi ciasta. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
Przed samym pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Krem śmietankowy:
125 g serka mascarpone
125 ml śmietany kremówki 36%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera (razem, na jeden raz) i ubić do powstania gęstego kremu.
Ponadto:
3 łyżki konfitury/dżemu z malin
pralinki Raffaello
migdały
pół szklanki wiórków kokosowych, do posypania
Wykonanie:
Kruchy spód posmarować dżemem malinowym. Na dżem wyłożyć krem śmietankowy, posypać wiórkami kokosowymi. Na górę poukładać pralinki i migdały.
Przechowywać w lodówce do 3 dni.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/mazurek-kokosowy