Wykonanie
Tym razem nietypowo - mazurek z kremem
kokosowym i
konfiturą malinową. Ciasto kruche można przygotować już kilka dni wcześniej, ale mazurek w całość najlepiej złożyć w dniu podania - ubicie kremu to zaledwie chwila. Całość smakuje jak najlepsze
lody kokosowe z
ciastkiem, przełamane smakiem
malin i pralinek raffaello :-).Składniki na ciasto kruche:175 g
mąki pszennej25 g
cukru pudru100 g
masła, schłodzonego1 łyżka kwaśnej
śmietany 18%1
żółtkoNa papierze do pieczenia odrysować formę tortownicę o średnicy 21 cm. Powstały okrąg wydłużyć/powiększyć z jednej strony na kształt pisanki/jajka, wyciąć wzorzec.Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i wyrobić/zmiksować (można też wyrobić ręcznie). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm i wyciąć z niego kształt pisanki - do rozwałkowanego ciasta przyłożyć wzorzec wycięty z papieru i wyciąć pożądany kształt. Wyciętą pisankę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałe ze ścinków ciasto ponownie rozwałkować i małą foremką do
ciastek wyciąć kwiaty i przykleić je (na
białko) do zewnętrznej krawędzi ciasta. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.Przed samym pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Krem śmietankowy:125 g
serka mascarpone125 ml
śmietany kremówki 36%1 łyżka
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki powinny być schłodzone.Wszystkie składniki umieścić w misie miksera (razem, na jeden raz) i ubić do powstania gęstego kremu.Ponadto:3 łyżki konfitury/dżemu z
malinpralinki Raffaello
migdałypół szklanki
wiórków kokosowych, do posypaniaWykonanie:Kruchy spód posmarować
dżemem malinowym. Na
dżem wyłożyć
krem śmietankowy, posypać wiórkami kokosowymi. Na górę poukładać pralinki i
migdały.Przechowywać w lodówce do 3 dni.Smacznego :-).