ßßß
Bardzo na czasie - co drugi dzień z okolicznych krzaków zbieramy 0,5 kg miseczkę jeżyn :). Lody są przepyszne i niebezpiecznie uzależniające, a poza tym, mają piękny kolor - u nas wszystko co 'pink' jest jedzone przez dzieci z większym apetytem ;). Polecam!Składniki:350 g jeżyn (mogą być mrożone)1 łyżka soku z cytryny1 szklanka (250 ml) mlekapół szklanki (125 ml) wody1 szklanka (250 ml) śmietany kremówki210 g cukru (kryształu lub drobnego)Jeżyny zmiksować (najlepiej blenderem). Przetrzeć przez sitko, by pozbyć się drobnych pesteczek. Powstały mus wymieszać z sokiem z cytryny. Wodę, mleko i cukier włożyć do garnuszka z grubym dnem i podgrzać, do rozpuszczenia się cukru, mieszając, najlepiej nie gotować (mieszanka szybciej się schłodzi). Dodać kremówkę, mus z jeżyn i dobrze wymieszać. Schłodzić do temperatury lodówkowej (ja zawsze zostawiam na noc).Gotową mieszankę wlać do maszyny do lodów i dalej postępować według jej instrukcji.Smacznego :)