ßßß Cookit - przepis na Lody z jeżynowym musem,bez jajek,bez maszyny :)

Lody z jeżynowym musem,bez jajek,bez maszyny :)

nazwa

Wykonanie

Niezbyt słodkie,z lekko kwaskową nutką,przełamane chrupiącym herbatnikiem lody przypominają mi te produkowane przez pewną amerykańską firmę,z naturalnych składników.Z przyjemnością do nich wrócę,bo poza czasem mrożenia dość szybko się je robi,a smak kusi do sięgnięcia po kolejną porcję.Konsystencja tuż po wyjęciu z zamrażalnika nie pozwala na uformowanie ich w kształtną gałkę,dlatego trzeba je nieco ocieplić,jeśli takową chcemy otrzymać lub pokroić lody w kostkę.Zapraszam:)
15 dkg jeżyn
5 dkg cukru kryształu
sok z małej cytryny + skórka z jednej całej
25 dkg serka filadelfia o niskiej zawartości tłuszczu
20 - 23 dkg mleka skondensowanego - może być niskosłodzone
300 ml śmietany kremówki
5 herbatników do pokruszenia - użyłam digestive
50 ml wody
Wodę,cukier,jeżyny oraz 1 łyżkę soku z cytryny umieszczam w rondlu i gotuję do momentu,aż jeżyny będą bardzo miękkie,ok.10 min.Odstawiam do zupełnego ostudzenia,najlepiej chłodząc rondel w zimnej wodzie.
W misce ucieram serek ze skórką cytrynową na gładką masę,dodaję resztę soku oraz mleko skondensowane.
Herbatniki rozkruszam,nie muszą być bardzo drobne,wtedy będą bardziej wyczuwalne.
W osobnej misce ubijam dobrze schłodzoną śmietanę na puszystą masę,następnie dodaję ją do masy serowej,mieszam i dorzucam pokruszone herbatniki,
Masę przekładam do niskiego pojemnika,na wierzch wylewam jeżyny wraz syropem i całość mieszam szpatułką tworząc efekt marmurku.
Wstawiam do zamrożenia na całą noc.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2015/07/lody-z-jezynowym-musembez-jajekbez.html