ßßß Cookit - przepis na Lody czekoladowo - bananowe z Bailey's (bez maszyny)

Lody czekoladowo - bananowe z Bailey's (bez maszyny)

nazwa

Wykonanie

Lody czekoladowo - bananowe z dużą ilością likieru Bailey's. Przygotujecie je bez potrzeby używania maszyny do lodów. Ba, nawet bez mieszania lub miksowania mieszanki w zamrażarce! To proste jak raz, dwa, trzy. Lody zamrażacie i podajecie :-). A smakują lepiej niż z najlepszej lodziarni i mają ładną konsystencję, bez kryształków lodu. Lody, z wiadomych względów, nie nadają się jednak dla dzieci. Ale... może to dobrze? Nie musicie się nimi dzielić... ;-).
Składniki na około 750 ml:
170 g gorzkiej czekolady, posiekanej
280 ml mleka
280 ml likieru Bailey's
3 bardzo dojrzałe banany, średniej wielkości, obrane
45 ml ciemnego rumu
W małym garnuszku wymieszać mleko z czekoladą. Podgrzewać, do rozpuszczenia się czekolady i otrzymania sosu o gładkiej konsystencji, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z palnika, odłożyć.
W drugim naczyniu przy pomocy blendera zmiksować likier, banany i rum, do otrzymania gładkiego puree. Dodać mieszankę czekoladową i zmiksować. Przelać do pojemnika, przykryć. Schłodzić, a następnie zamrozić (powinny być zamrażane przynajmniej przez 8 godzin, a najlepiej przez całą noc).
Lody przechowywać w zamrażarce. Nie zamarzają 'na kamień' dzięki dużej ilości alkoholu.
Smacznego :-).
Źródło inspiracji - 'Ready for dessert' David Lebovitz .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/lody-czekoladowo---bananowe-z-baileys-bez-maszyny