Wykonanie
Lody czekoladowo -
bananowe z dużą ilością
likieru Bailey's. Przygotujecie je bez potrzeby używania maszyny do
lodów. Ba, nawet bez mieszania lub miksowania mieszanki w zamrażarce! To proste jak raz, dwa, trzy.
Lody zamrażacie i podajecie :-). A smakują lepiej niż z najlepszej lodziarni i mają ładną konsystencję, bez kryształków
lodu.
Lody, z wiadomych względów, nie nadają się jednak dla dzieci. Ale... może to dobrze? Nie musicie się nimi dzielić... ;-).Składniki na około 750 ml:170 g
gorzkiej czekolady, posiekanej280 ml
mleka280 ml
likieru Bailey's3 bardzo dojrzałe
banany, średniej wielkości, obrane45 ml ciemnego
rumuW małym garnuszku wymieszać
mleko z
czekoladą. Podgrzewać, do rozpuszczenia się
czekolady i otrzymania sosu o gładkiej konsystencji, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z palnika, odłożyć.W drugim naczyniu przy pomocy blendera zmiksować
likier,
banany i
rum, do otrzymania gładkiego puree. Dodać mieszankę
czekoladową i zmiksować. Przelać do pojemnika, przykryć. Schłodzić, a następnie zamrozić (powinny być zamrażane przynajmniej przez 8 godzin, a najlepiej przez całą noc).
Lody przechowywać w zamrażarce. Nie zamarzają 'na kamień' dzięki dużej ilości
alkoholu.Smacznego :-).Źródło inspiracji - 'Ready for dessert' David Lebovitz .