Wykonanie
do przygotowania litra
lodów potrzebujemy :- 500 ml
mleka (u mnie 1.5%)- 2 duże łyżki Nutelli- kubeczek 200ml kremówki- tabliczkę
gorzkiej czekolady- 3
żótka- 1/2 szklanki
cukru- 100 ml
likieruProces przygotowania
lodów zaczynamy od zagotowania
mleka z dodatkiem
śmietany kremówki i nutelli a następnie przestudzenia otrzymanej bazy
lodów.
Czekoladę topimy w kąpieli
wodnej a
żółtka miksujemy z
cukrem aż do otrzymania jasnej i puszystej masy.Ubite
żółtka należy porcjami dodawać do ciepłego
mleka i całość podgrzać do ok 80 stopni - na tym etapie produkcji musimy cały czas mieszać zawartość garnka, w przeciwnym razie otrzymamy coś na kształt jajecznicy. Gdy płyn zacznie gęstnieć, zestawiamy garnek z palnika i studzimy.Następnie dodajemy stopioną
czekoladę i
likier. Całość przelać do pojemnika, który należy umieścić w zamrażarce przez noc, mieszając je w miarę regularnych odstępach (co 30 minut).
Lody wyjąć ok 10-15 minut przed podaniem.