Wykonanie
Latem każdy marzy chyba o tej słodkiej ochłodzie, którą dają
lody. Niestety
lody w sklepie, mimo iż czasem nawet smaczne, to niekoniecznie z naturalnych składników. Jeśli chcemy być pewni, że
lody nie zawierają chemii, to musimy je zrobić sami. Domowym
lodom nie przyrównają nawet te z najwyższej półki w sklepie. Powstaje jednak problem, jeśli nie mamy maszynki do
lodów... Nie jest ona jednak konieczna! Są
lody, które wychodzą pyszne bez jej użycia, a nawet bez mieszania podczas mrożenia! Do takich
lodów zaliczają się wszelkie
lody alkoholowe. Jeden ze sprawdzonych przepisów przedstawiam Wam poniżej.Oczywiście są to
lody tylko dla dorosłych, co dla mnie jako chwilowo bezdzietnej, nie stanowi żadnego problemu ;)Jako wielka maniaczka
lodów (zapytajcie mojego
Męża, to powie, że jestem
lodowym potworkiem ;) uznaję te
lody za bardzo dobre, chociaż
alkoholu nie pijam, a
likier kupiłam tylko z myślą o zrobieniu
lodów, to w takiej postaci jest on dla mnie przyswajalny ;)
(bez konieczności użycia maszyny do
lodów)Składniki:170 g ciemnej
czekolady; połamanej280 ml
mleka280 ml
likieru Bayley's (lub innego irish cream'u)3 bardzo dojrzałe
banany; średniej wielkości (u mnie były dość spore)45 ml ciemnego
rumuW małym garnku umieść
mleko i
czekoladę. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając co jakiś czas, aż
czekolada całkowicie się rozpuści. Zdejmij z palnika i odstaw.
Do wysokiego naczynia (mi idealnie posłużył pojemnik od blendera) włóż
banany podzielone na mniejsze części,
likier i
rum. Zblenduj na gładkie puree.
Dodaj mieszankę
czekoladową i wymieszaj jeszcze przy pomocy blendera. Przelej do plastikowego pojemnika i schłódź. Kiedy będą zimne włóż pojemnik do zamrażarki.
Lody powinny spędzić tam minimum 8 godzin.
*oryginalny przepis
mówi, że
lodów wyjdzie ok 750 ml. Mi wyszło ok 1100 ml, ponieważ dałam duże
banany*SMACZNEGO!