Wykonanie
Cudownie kruche ciasto z
budyniem i
rabarbarem - konieczne do upieczenia w sezonie
rabarbarowym i na majówkę! Idealnie kruche, wyważone
smakowo - aromatyczne kruche ciasto z
brązowym cukrem,
imbirem i
cynamonem. Domowy
budyń waniliowy, dużo różowego
rabarbaru. To nie może nie posmakować :-). Bardzo polecam!Ciasto kruche:2,5 szklanki
mąki pszennejpół szklanki zmielonych
orzechów włoskich lub pekanpół łyżeczki
proszku do pieczenia220 g
masła, zimnego1 szklanka jasnego
brązowego cukruszczypta
soli1
jajko1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
imbiruWszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (w malakserze lub ręcznie - siekając nożem
masło i dodając pozostałe składniki, zagnieść), do momentu kiedy ciasto zacznie formować kruszonkę. Przełożyć do naczynia. Przykryć folią, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.Po wyjęciu ciasta z lodówki połowę kruszonki wysypać do blaszki o wymiarach 23 x 34 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Dokładnie wylepić
ciastem spód. Włożyć do lodówki na kolejne 30 minut. Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 - 20 minut lub do lekkiego zezłocenia.Creme patissiere
waniliowy:600 ml
mleka6 dużych
żółtek100 g
cukru (przynajmniej połowa domowego
cukru z
wanilią)40
mąki pszennej40 g
skrobi ziemniaczanejW naczyniu umieścić 150 ml
mleka,
żółtka,
cukier, obie
mąki. Zmiksować blenderem do połączenia (nie może być grudek), odłożyć.W większym garnuszku zagotować 450 ml
mleka. Kiedy zacznie wrzeć wlać zmiksowaną mieszankę i zmniejszyć moc palnika do połowy. Mieszać energicznie rózgą kuchenną (by rozbić wszystkie tworzące się grudki) i zagotować jak tradycyjny
budyń. Od momentu zagotowania gotować około pół minuty, mieszajac, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z palnika; przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała kremu, odstawić do wystudzenia (już nie mieszamy).Nadzienie
rabarbarowe600 g
rabarbaru, pokrojonego w 1 cm kawałki (nie ma konieczności obierania łodyg)3 łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
cukru1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
imbiruSkładniki nadzienia umieścić w naczyniu i wymieszać. Odstawić.Wykonanie:Na podpieczone ciasto kruche (może być prosto z piekarnika) wyłożyć równo nadzienie
rabarbarowe. Na nie wyłożyć równą warstwę budyniu. Z lodówki wyciągnąć pozostałą kruszonkę i równomiernie posypać po wierzchu (jeśli ciasto uformowaliśmy w kulę wystarczy zetrzeć na tarce).Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut. Wyjąć przestudzić.Smacznego :-).