ßßß Cookit - przepis na Kruche z budyniem i rabarbarem

Kruche z budyniem i rabarbarem

nazwa

Wykonanie

Cudownie kruche ciasto z budyniem i rabarbarem - konieczne do upieczenia w sezonie rabarbarowym i na majówkę! Idealnie kruche, wyważone smakowo - aromatyczne kruche ciasto z brązowym cukrem, imbirem i cynamonem. Domowy budyń waniliowy, dużo różowego rabarbaru. To nie może nie posmakować :-). Bardzo polecam!
Ciasto kruche:
2,5 szklanki mąki pszennej
pół szklanki zmielonych orzechów włoskich lub pekan
pół łyżeczki proszku do pieczenia
220 g masła, zimnego
1 szklanka jasnego brązowego cukru
szczypta soli
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (w malakserze lub ręcznie - siekając nożem masło i dodając pozostałe składniki, zagnieść), do momentu kiedy ciasto zacznie formować kruszonkę. Przełożyć do naczynia. Przykryć folią, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.
Po wyjęciu ciasta z lodówki połowę kruszonki wysypać do blaszki o wymiarach 23 x 34 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Dokładnie wylepić ciastem spód. Włożyć do lodówki na kolejne 30 minut. Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 180ºC przez 15 - 20 minut lub do lekkiego zezłocenia.
Creme patissiere waniliowy:
600 ml mleka
6 dużych żółtek
100 g cukru (przynajmniej połowa domowego cukru z wanilią)
40 mąki pszennej
40 g skrobi ziemniaczanej
W naczyniu umieścić 150 ml mleka, żółtka, cukier, obie mąki. Zmiksować blenderem do połączenia (nie może być grudek), odłożyć.
W większym garnuszku zagotować 450 ml mleka. Kiedy zacznie wrzeć wlać zmiksowaną mieszankę i zmniejszyć moc palnika do połowy. Mieszać energicznie rózgą kuchenną (by rozbić wszystkie tworzące się grudki) i zagotować jak tradycyjny budyń. Od momentu zagotowania gotować około pół minuty, mieszajac, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z palnika; przykryć folią spożywczą w taki sposób, by dotykała kremu, odstawić do wystudzenia (już nie mieszamy).
Nadzienie rabarbarowe
600 g rabarbaru, pokrojonego w 1 cm kawałki (nie ma konieczności obierania łodyg)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
Składniki nadzienia umieścić w naczyniu i wymieszać. Odstawić.
Wykonanie:
Na podpieczone ciasto kruche (może być prosto z piekarnika) wyłożyć równo nadzienie rabarbarowe. Na nie wyłożyć równą warstwę budyniu. Z lodówki wyciągnąć pozostałą kruszonkę i równomiernie posypać po wierzchu (jeśli ciasto uformowaliśmy w kulę wystarczy zetrzeć na tarce).
Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut. Wyjąć przestudzić.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-z-budyniem-i-rabarbarem