Wykonanie
Postanowiłam sprawdzony spód na ciasto wykorzystać inaczej.A dokładnie chodzi o ciasto z tarty migdałowej z
gruszkami, nieco odmienione.Kremowo-
owocowy środek pachnący
wanilią i chrupiąca
kakaowa kruszonka z
orzechami na wierzchu.Na jesienną
porę idealne ciasto jak dla mnie, nie dość że
owoce,
budyń, to jeszcze
orzechy no i szczypta
kakao w tym wszystkim ;-)
Ciasto:1 szklanka
mąki krupczatki1/2 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki cukru150 g zimnego
masłapłaska łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli1
jajkoNadzienie:
śliwki (8-10 sztuk) + łyżeczka
cynamonuBudyń:500 ml
mleka2-3 łyżki
cukru2
żółtka2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
skrobi ziemniaczanej1 łyżeczka
masłapłaska łyżeczka mielonej
waniliiKruszonka:100 g
mąki2 łyżki
kakao80 g miękkiego
masła50 g
cukru pudruDo miski wsypujemy
mąkę i
cukier puder , dodajemy cząstki
masła i rozcieramy palcami do uzyskania struktury kruszonki, na koniec wsypujemy
kako i mieszamy łyżką.Na wierzch: posiekane
orzechy włoskie 50 g
WYKONANIECiasto :Nagrzewamy piecyk na 180 stopni.Do miski wsypujemy
mąkę, proszek,
cukier,
sól,
masło pokrojone w kostkę. Robimy kruszonkę, na koniec dodajemy całe
jajko. Łączymy wszystko i delikatnie zagniatamy niezbyt starannie, tylko do zlepienia składników. Staramy się nie ogrzewać ciasta i robić wszystko krótko. 2/3 ciasta wykładamy/wysypujemy na dno posmarowanej foremki o średnicy 23 cm, wylepiamy dno starając się utworzyć 2 cm brzeg do góry.Możemy posypać łyżką
bułki tartej jeśli
owoce są bardzo soczyste.
Śliwki przekrawamy na pół i wyjmujemy pestki. Obsypujemy
cynamonem.Układamy na spodzie skórką do dołu.
Budyń : Łączymy w garnku
żółtka z
cukrem i
mąką, dokładnie mieszamy aby nie było grudek. Dodajemy
śmietankę i
mleko, a następnie
wanilię.Doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu,cały czas mieszając aż zgęstnieje, po ugo towaniu
budyń powinien być kremowy i nie smakować
mąką.Mocno ciepły wylewamy na
śliwki. Posypujemy wszystko pozostałym
ciastem i kruszonką. na wierzch sypiemy posiekane
orzechy.Pieczemy ok. 30-40 minut, aż wierzch się zrumieni.W moim cieście użyłam
jajek firmy Farmio .